´Digitaal is duurder dan papier´ /reageer

´Digitaal is duurder dan papier´

Het is digitaal, dus is het goedkoper om te produceren en distribueren. Tenminste, dat denkt de consument vaak.

Voor een gratis krant die de gratis content als één geheel over het internet wil verspreiden, gaat dit echter niet op, zo schrijft Jan-Jaap Heij van De Pers op RethinkingMedia. “Digitaal distribueren is helemaal niet goedkoper dan papier bedrukken en gratis ronddelen. Het is duurder, en fiks ook.”

Vijf cent?

Om zijn stelling kracht bij te zetten, geeft Heij een rekenvoorbeeld. Jaarlijks is de gratis krant miljoenen kwijt aan het drukken en distribueren van het dagblad. “Dus wilden wij, net als iedereen, een app. Uitgangspunt was: dat wordt pas interessant als we onze druk- en distributiekosten per lezer op z’n minst kunnen halveren. Want de omzet die we digitaal kunnen halen is ook veel lager dan in print.”

Naast de eenmalige kosten voor de ontwikkeling van een applicatie, moet er betaald worden voor de digitale distributie via content delivery servers. Heij schrijft: “Die kunnen van Adobe of Woodwing zijn, maar ook van white label app makers als bijvoorbeeld Pressrun. Dat zijn bedrijfjes die voor een paar duizend euro een standaard app aanbieden, meestal met iOS als uitgangspunt, waarbij je Android en andere systemen er voor een bescheiden bedragje bij krijgt. Vervolgens betaal je nog wat maandelijkse servicekosten en zo tussen de vijf en twintig cent per download, afhankelijk van de hoeveelheid downloads.”

Meeleesfactor

Volgens Heij haal je het tarief van vijf cent pas bij een afzet van honderdduizenden edities. De kosten per editie voor druk en distributie van de papieren krant liggen volgens hem in dezelfde orde van grootte. “Per krant zijn digitaal en papier dus op z’n allerbest ongeveer even duur, en dat was al een verrassende conclusie. Tenzij je digitaal waanzinnig succesvol bent, is papier per krant goedkoper.”

Per lezer blijkt papier zelfs goedkoper te zijn dan digitaal, dankzij de meeleesfactor van de papieren krant. Aangezien een exemplaar van De Pers door drie mensen wordt gelezen, is het dagblad voor de papieren versie omgerekend slechts een derde van vijf cent kwijt aan kosten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.