Reacties/ ´Mate van agressie wordt voor de geboorte vastgelegd´ printlink


Leen Joele (11 november 2009, 17:12)

Swaab spreekt zichzelf tegen. Zijn keuze om arts te worden werd, volgens zijn zeggen, bepaald door het feit feit dat vader en grootvader arts waren. Dat is iets anders dan dat die keuze al in de genen vast zou liggen. Slecht voorbeeld dus.
Juist de mens, itt. bonobo, chimpansee, of amoebe, kan reflecteren over zijn afkomst en gedrag, leren rekening te houden met aangeboren temperament, en kiezen voor gedrag(saanpassing). We zijn onze hersenen, maar we kunnen er mee denken! We zijn de hond die kan leren wanneer hij in zijn eigen staart bijt. Niet zo somber, collega.

Leen Joele, zenuwarts in ruste

MrAngry (12 november 2009, 10:52)

Hoewel ik het met je eens ben dat hij een ietwat ongelukkig voorbeeld aanhaalt spreekt hij zichzelf niet tegen:
Vele erfelijke factoren en omgevingsinvloeden tijdens de vroege ontwikkeling hebben door hun inwerking op onze hersenontwikkeling de structuur en de functie van de hersenen voor de rest van ons leven vastgelegd.
Hij doelt met z'n voorbeeld op omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling.

Verder zou u als "zenuwarts" (wat dat ook ooit mocht betekenen, psychiater, neuroloog?) toch moeten weten dat herkennen, analyseren en reflecteren over eigen gedrag zelden tot een substantiele en langdurige verandering leidt. Kijk maar naar de pedofiel of de hooligan. Stoppen met roken lukt nog net, maar dat is niet waar Swaab het over heeft.

Leen Joele (15 januari 2010, 17:09)

Beste Mr. Angry,

Zenuwarts betekende in mijn geval dat ik zowel neuroloog als psychiater geworden ben, maar het grootste deel van mijn leven als psychiater, psychotherapeut en directeur heb doorgebracht. De pedofiel , hooligan etc. reflecteren niet, veel andere mensen wel, en ik ben in mijn beroepsleven zeer optimistisch geworden en gebleven over de mogelijkheden om van ervaring, en overdenking van die ervaring, te leren. Zo ben ik b.v. ook gestopt met roken! (Al 20 jaar.) Overigens dank voor je reactie.

Soraya (23 november 2020, 14:54)

Leen je heeft gelijk hoor goed dat je van het roken af ben ik zelf had 32 en een half jaar gerookt en ben nu al 14 jaar eraf.Het was leuk op die dokters feest met 1200 artsen in Amsterdam.Mvg.Soraya Singerling Sr.

Soraya (23 juli 2021, 02:08)

Leen ik probeerde met jou in kontakt te komen ik kan niet geloven dat je er niet meer ben maar ja ik ben ook al 60 jaar de tijd gaat snel.Jammer dat je er dan niet meer ben.Ik was een keertje daar waar me vriend werkte voor Parnassia en ik was naar binnen gelopen en vroeg wel naar jou maar je was net weg.Maar als het waar is wat hier staat kom je in de Hemel soms had ik jou nodig in me leven.Mvg.Soraya Singerling Sr.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje