Reacties/ ‘Ontwerp gebouwen die geen airconditioners nodig hebben’ printlink


Rob Tillaart (4 juli 2009, 20:45)

Heb afgelopen week een Energydak gezien, een gepatenteerde nederlandse vinding (dus prima voor export). Het werkt globaal als volgt:

Door middel van heipalen met warmte wisselaars en warmtepompen wordt kou uit de grond gehaald om kantoorruimte te koelen via de vloerverwarming. De opgenomen warmte wordt teruggestopt in de grond, ook weer via de heipalen. Tegen de winter draaien ze de warmtepomp om en halen ze de "warmte van de zomer" weer naar boven om via de vloerverwarming het kantoor weer op temperatuur te brengen. Er was wel een kleine CV voor als het echt koud wordt (beneden -15). Het systeem is ook prima in gewone huizen toe te passen.

Door de warmte in de grond te stoppen en weer terug te halen is het voor de grond thermisch neutraal te houden. NB er wordt geen water opgepompt, het was een gesloten systeem (dus ook geen bronvergunning nodig!). Een ander interessant facet was dat je de warmte pompen van huizen kunt koppelen en de warmteopslag onder een gehele wijk doen.

Ook esthetisch is het een verantwoord produkt , NB de energydak panelen kun je onder de dakpannen van woningen wegwerken. Dat kan uiteraard ook bij bestaande woningen kortom een ideaal product.

Heb zelf het product gezien bij www.oranjedak.nl maar mogelijk is het ook op andere plaatsen te krijgen. Ze hebben er ook een heel duidelijk boekje over.

groeten,
Rob

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje