“Occupy Wall Street”: begin van kille herfst in Amerika? /1 reactie

“Occupy Wall Street”: begin van kille herfst in Amerika?

De opkomst bij de protestmars tegen de macht van Wall Street viel tegen. Maar de steun voor “Occupy Wall Street” is groot. Circa 105 miljoen viewers op Twitter.

Ooit hadden we de Praagse lente, recentelijk de Arabische lente en als het aan de actievoerders van Occupy Wall Street ligt komt er in navolging hiervan een “New Yorkse herfst”. De start daarvan op 17 september 2011 zal een historische datum worden, is hun overtuiging.

De opkomst van de protestmars lag met circa 2000 deelnemers ver onder de aangekondigde 20.000 demonstranten. Wellicht mede doordat het gebied van de protestmars door de politie was afgesloten. Maar zo snel geven de actievoerders niet op. Enkele honderden demonstranten bivakkeren in een park in Lower Manhattan en willen daar zonodig maanden blijven.

De organisatoren van de protestmars gebruikten social media om aandacht voor hun actie te vragen en met succes, vooral op Twitter. Op de protestdag had #occupywallstreet al circa 71.000 tweets en 105 miljoen viewers.

Invloed bedrijfsleven

Een belangrijke grief van de demonstranten is dat het bedrijfsleven een veel te grote invloed op de politiek heeft gekregen. Zij roepen president Obama op hieraan een einde te maken. Maar het gaat om veel meer, zo blijkt uit een puntenlijst op hun site. De actievoerders willen ook een einde maken aan het huidige verkiezingsysteem, dat volgens hen vooral rijken bevoordeelt, en pleiten voor gelijke mate van vrijheid voor iedereen. Volgens hen bepaalt nu 1% van de Amerikanen alles voor 99% van de bevolking.

De actievoerders tonen aan dat op enkele uitzonderingen na, de Amerikaanse media deze demonstratie en de achtergronden hiervan aanvankelijk hebben genegeerd. Dat sterkt hen in hun mening dat de media “aan de leiband van de grote bedrijven lopen”. Dit verwijt uiten ze onder andere via AlJazeera en Youtube.

Meer armoede

De roep om veranderingen in Amerika lijkt vooral te klinken doordat nu ook veel werkenden het niet meer redden. Ook de achteruitgang van de middenstand en de absurd hoge bonussen, die zelfs in deze barre tijden gewoon weer worden uitgekeerd, dragen bij aan de breed gevoelde onvrede.

Bovendien vinden veel Amerikanen het onverteerbaar dat de grootverdieners in de bankensector, de voornaamste veroorzakers van de financiële crisis, nauwelijks belasting betalen. Dit werd recentelijk nog eens onder de aandacht gebracht door de multimiljonair Warren Buffett, die vind dat het maar eens afgelopen moet zijn met het vertroetelen van rijkaards. Zijn kritiek bracht Obama op de “Buffettbelasting“. De verwachte afwijzing van de Republikeinen op dat voorstel, alsmede het snijden in toch al zo schrale sociale voorzieningen zal de roep om meer rechtvaardigheid alleen maar versterken.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.