Nieuws/ 100-dollar-laptop in de problemen /1 reactie

door: Ewald Smits
over: marketing, productiviteit, bedrijfsgroei, computer
op: 28 januari 2008

De 100-dollar-laptop (doopnaam: XO), die Nicholas Negroponte bedacht om kinderen in de derde wereld een betere toekomst te geven, zit in de problemen. Na verhoogde prijzen, contractproblemen en de breuk met Intel, blijkt nu dat de mensen die een XO-laptop kochten via het ‘Buy One, Give One’-concept, het apparaat nog steeds niet hebben ontvangen. Dat meldt DailyTech.

80.000 pakketten

Het ‘Buy One, Give One’-project bood Amerikanen en Canadezen aan voor 400 dollar een XO-laptop te kopen en hierbij meteen ook een exemplaar aan een ontwikkelingsland te schenken. In totaal werden 80.000 pakketten verkocht, met op dit moment 80.000 ontevreden klanten als gevolg. “Er zijn vertragingen geweest bij het leveren van de laptops aan degenen die zo vrijgevig gedoneerd hebben aan het programma. We willen ons hiervoor excuseren”, aldus het OLPC.

Geen genoegen

De OneLaptopPerChild-stichting biedt zijn excuses aan, maar de kopers nemen daar geen genoegen mee. Zij klagen dat ze soms twee uur aan de lijn moeten hangen voor ze informatie krijgen over hun bestellingen. Andere gebruikers klagen dat het OLPC foute of onvolledige informatie heeft gegeven over de status van de levering. De capaciteiten van de OLPC-stichtingen worden dan ook openlijk in twijfel getrokken. Als het leveren van 80.000 exemplaren al zo moeilijk is in ontwikkelde landen, hoe zal dat dan verlopen met honderdduizenden exemplaren in een onderontwikkeld land?

Vernuft

De XO is een uitermate vernuftig apparaat. Gebruikmakend van het open source OS Unix is OLPC erin geslaagd een operating system te ontwikkelen dat lekker werkt op de 1 Gb geheugen die het apparaat telt. Die 1 Gb bestaat niet uit een harde schijf (slurpt te veel energie) maar uit een flashgeheugen.
Daarbij is het ding gebouwd voor zware omstandigheden, zoals de woestijn van Libië en de bergketens van Peru. Maar er zijn ook tests gedaan in Nigeria en Brazilië. Het ding lijkt alle extreme omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Zo heeft de XO een ombouw die waterproef is. Ook gaat hij zeer efficiënt met energie om en is er geen elektriciteit nodig om ‘m op te laden. Opladen kan met de hand (via voetpomp of trektouw) of via zonne-energie.
Daarbij is het scherm van de XO zo gemaakt dat het ook in fel zonlicht te gebruiken is.

Reageren via Facebook