Nieuws/ 12-jarige ontwikkelt zeer efficiënte zonnecel /16 reacties

door: Merien ten Houten
over: natuurkunde, energie, elektrotechniek, nanotech, materiaal
op: 18 september 2008

De twaalfjarige William Yuan uit Beaverton, Oregon in de Verenigde Staten heeft een nieuw soort zonnecel ontwikkeld. Aangespoord door zijn docent begon hij aan zijn project om een zeer efficiënte 3D-zonnecel voor zichtbaar en UV-licht te creëren. Eén van de bijzondere eigenschappen is dat het licht meerdere keren interactie heeft met de zonnecel.

Nanobuisjes

William ontwierp koolstof nanobuisjes om de elektronbeweging te reguleren. Hiermee verdubbelt de omzetting van licht naar elektriciteit. Williams ontwikkelde ook een model voor een zonnetoren en een computerprogramma om dit model te optimaliseren. Aanvankelijk geloofde William zijn eigen berekeningen niet. Het ontwerp absorbeert vijfhonderd keer zoveel licht als commercieel verkrijgbare zonnepanelen en negen keer zoveel als andere experimentele 3D-zonnepanelen.

Studiebeurs

Sinds 2005 is Williams lid van de First Lego League. Daar is zijn interesse voor nanotechnologie ontstaan. In 2007 heeft hij de basisschool afgerond. Nu zit hij op de Meadow Park Middle School. Zijn ontdekking heeft hem in elk geval een studiebeurs van 25.000 dollar opgeleverd.

NECN.com hield onlangs een video interview met William Yuan.

Reageren via Facebook