15 miljard voor groen Abu Dhabi /reageer

15 miljard voor groen Abu Dhabi

Het artikel van oktober jl. Masdar, groene stad van de toekomst dichtbij, over het feit dat Masdar de eerste C02-vrije stad ter wereld zou worden in 2015, heeft menigeen misschien op de gedachte gebracht dat het weer zo’n optimistisch ‘groen’ bericht was waar je na enige tijd weinig of niks meer over hoort.

Kranten

Ook de recente berichten in de Telegraaf (Abu Dhabi bouwt CO2-neutrale stad en Milieu-oase in oliestaat) en de Volkskrant waren over het algemeen erg lauw.

Maar het nieuws zoals het in de Nederlandse kranten werd gebracht, was niet volledig. De 15 miljard investering is niet alleen voor het CO2-vrije Masdar, maar ook voor de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie bestemd.

Milieupraatjes

Ondanks wat de Nederlandse kranten ervan denken en los van allerlei mooie millieupraatjes, kan dit initiatief ondertussen wel bijdragen aan het voorkomen van een toekomstige energieschaarste - want dat die er zal komen, daar is iedereen het wel over eens.

De schaarste zal ontstaan doordat grootmachten als China en India door hun zeer grote welvaartsgroei op korte termijn supergrootverbruikers worden van energie

De schaarste zal ontstaan doordat grootmachten als China en India door hun zeer grote welvaartsgroei op korte termijn supergrootverbruikers worden van energie. Door de grote vraag naar grondstoffen schoten de prijzen van olie, staal en andere grondstoffen op de wereldmarkt al omhoog. Voor het eerst ging de prijs voor een vat ruwe olie over de 100-dollargrens.

Sheiks

Inzetten op groene energie wordt niet alleen werkelijkheid door de bouw van Masdar City, maar vooral door de wijze waarop Abu Dhabi de zaken aanpakt. Daardoor worden oliesheiks van Abu Dhabi ook nog eens de grootste concurrenten van andere sheiks uit diverse olieproducerende landen.

Het zou overigens geenszins de bedoeling zijn om in Abu Dhabi de olie te vervangen door groene energie. Het emiraat wil hier alleen mee bereiken dat de olievoorraden minder snel opraken. Daarnaast ziet het ook het gebruik van kernernergie als realistisch alternatief en is de kans groot dat het die mogelijkheid ook werkelijk zal benutten.