18 jarige wint Intel prijs met supercondensator /1 reactie

18 jarige wint Intel prijs met supercondensator

De 18-jarige Eesha Khare uit de Amerikaanse staat Californië won de Intel Foundation Young Scientist Award met haar ’supercapacitator’. Daarmee heeft de scholiere een prijs van 50.000 euro binnen gehaald. Ze versloeg 1600 andere finalisten.

Omdat ze zelf het langdurig, urenlang opladen van haar eigen telefoon meer dan beu was, besloot ze na te gaan denken over een snellere manier. Ze kwam op de proppen met een supercondensator. Het apparaatje is ongeveer een centimeter lang en een paar millimeter dik. De condensator kan veel sneller worden opgeladen dan een batterij, in slechts 20 tot 30 seconden voor een mobiele telefoon. De condensator kan veel vaker worden opgeladen dan een traditionele batterij, tot 10.000 keer.

Condensatoren om elektriciteit op te slaan bestaan al heel lang en worden in de elektronica ook veel toegepast. Tot nu toe is het echter niet gelukt om een condensator te maken die elektriciteit lang genoeg vast houdt om toe te passen als accu voor mobiele apparatuur. 
De condensator heeft vermoedelijk ook toepassingsmogelijkheden in elektrische auto’s. De condensator houdt veel meer energie dan een traditionele batterij.

De in nanotechnologie geïnteresseerde Eesha Khare zegt dat ze haar prijzengeld gebruikt om te gaan studeren aan de prestigieuze Harvard Universiteit.

Reageren via Facebook

Over Merien ten Houten

Merien ten Houten (1971) was tien jaar geleden een van de oprichters van ilse.ilse Media is ook vandaag nog een toonaangevende internet uitgever. Merien ten Houten is nu buiten zijn eigen merien bv betrokken bij verschillende projecten.