Nieuws/ 3D-printen voor iedereen /2 reacties

door: Cindy Curré
over: internet, software, vormgeving, materiaal, computer
op: 2 augustus 2008

Een dienst van Philips Research spin-off Shapeways maakt 3D-printen toegankelijk voor kleine bedrijven en hobbyisten.

Het Nederlandse bedrijf heeft een online service opgezet waarmee iedereen een digitaal ontwerp kan e-mailen om vervolgens een 3D-rendering te ontvangen. Het ontwerp wordt gemaakt in een 3D-printer die verschillende lagen polymeren spuit.

Duur

De huidige 3D-printers zijn duur en daardoor niet voor iedereen toegankelijk. Peter Weijmarshausen, directeur van Shapeways, benadrukt dat iedereen van de dienst gebruik kan maken: kunstenaars, architecten, productontwerpers, maar ook hobbyisten. Waar een designer voorbeelden van een ontwerp in 3D wil laten maken, kan een kunstenaar bijvoorbeeld digitaal kopieën van een ontwerp laten maken.

Rapid prototyping

Rapid prototyping, de technologie de gebruikt wordt voor 3D-printen, is niet nieuw. Het wordt al jaren gebruikt in de vliegtuig- en auto-industrie.

Gebruikers van de nieuwe dienst versturen hun ontwerp elektronisch naar Shapeways, die vervolgens met behulp van eigen software controleert of het ontwerp gemaakt kan worden. Het ontwerp wordt daarna doorgestuurd aan een productielijn van polymeerprinters. Binnen tien dagen is het ontwerp geprint, voor een prijs variërend van vijftig tot 150 dollar.

Bron: Technology Review

Reageren via Facebook