3D-printer maakt meters! /reageer

3D-printer maakt meters!

De mogelijkheden voor de toepassingen van 3D-printers nemen al enkele jaren een behoorlijke vlucht. Zo begon men afgelopen maart zelfs aan het printen van een compleet grachtenpand in Amsterdam. Wie denkt dat hiermee alle mogelijkheden van de 3D-printer wel zijn verkend, heeft het mis. Afgelopen weekend verscheen een opmerkelijk nieuwsbericht over een nieuwe mijlpaal: die van de 3D-geprinte auto.

Techniek

Tijdens de International Manufacturing Technology Show in Chicago zijn wetenschappers met behulp van autofabrikant Local Motors erin geslaagd om binnen 44 uur een auto te printen met behulp van een 3D-printer. Het geprinte voertuig heeft inmiddels een succesvolle eerste testrit gereden. De auto, die gedoopt is tot de Strati, kon geprint worden met behulp van een proces dat ‘direct digital manufacturing’ wordt genoemd. Met deze techniek is de auto, die overigens volledig elektrisch is, middels een driedimensionale printer laag voor laag opgebouwd volgens een vooropgesteld digitaal plan waarmee tussenstappen als boren, slijpen of frezen konden worden gemeden. Het is voor het eerst dat er middels deze techniek een complete auto is geprint. De mechanische onderdelen van de Strati als bijvoorbeeld de batterij, motor en ophanging komen van verschillende bestaande auto’s. De elektrische Renault Twizy bijvoorbeeld. Alle andere onderdelen konden in minder dan vijftig stukken worden uitgeprint. Deze onderdelen zijn bijna allemaal gefabriceerd van koolstofvezel

De Strati

De Strati is een tweezitter en bedoeld als elektrisch buurt-autootje. De actie-radius van het geprinte voertuig ligt tussen de 160 en de 195 kilometer, afhankelijk van welke batterij er gebruikt wordt. Er kan een maximum snelheid behaald worden van 65 kilometer per uur. Hoewel de Strati hierdoor niet bestemd is voor op de snelweg, is het voertuig door zijn beperkte snelheid aan minder strenge regels gebonden en derhalve prima geschikt voor stadsverkeer en korte ritten. Het ontwerp van de Strati is het resultaat van een prijsvraag waarbij geïnteresseerden een ontwerpvoorstel konden indienen. Na de beoordeling van zo’n 200 inzendingen is gekozen voor het ontwerp van Michele Anoè. Bre Pettis, de directeur van het 3D-printerbedrijf Makerbot, bestempelde het ontwerp als “simple and clean, with character.” Aangezien de wedstrijd pas in april is opgezet, heeft Makerbot de Strati met een verrassend hoge snelheid geproduceerd.

Doeleinden

De CEO van Local Motors, John Rogers, wil de Strati beschikbaar stellen voor militaire doeleinden, particulieren en wagenparkbeheerders. Volgens Rogers is de Strati vooral een manier om sneller in te kunnen spelen op toekomstige innovaties. “We denken dat als je de manier waarop je een auto maakt verandert en het proces versnelt, je sneller kunt inhaken op innovaties.” Daarnaast geschiedt de productie van de Strati dankzij het direct digital manufacturing proces op bijzonder ecologische wijze waarmee de het productieproces een voorbeeld is voor andere autofabrikanten.

Na verwachting zal de Strati eind volgend jaar op de markt verschijnen voor een prijs van tussen de 18.000 en 30.000 dollar. Omgerekend is dat 13.907 en 23.178 euro. Of de auto straks ook rondrijdt op de Nederlandse wegen is vooralsnog onbekend.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.