3D scan van je lichaam, voor de perfecte bril
/reageer
-
door: Ferry Vermeulen over: software, vormgeving, computer op: 16 juni 2011 Het gebruik van 3D-technieken voor ontwerptoepassingen neemt een vogelvlucht.
Het kan worden gebruikt voor kleding- en productontwerp, gaming, orthopedie, veiligheid en restauratie.
Met behulp van 3D-scans is het mogelijk om menselijke lichamen te digitaliseren en gegevens van populaties te verzamelen. Deze informatie kan vervolgens weer gebruikt worden om producten op de menselijke maten aan te passen.
In samenwerking met de Technische Universiteit Delft organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie onlangs een themadag over dit onderwerp.
Mensmodellen
In de evolutie van het verzamelen en toepassen van de menselijke maten zien we een verschuiving van 1D naar 4D. Het meten van lichaamsmaten valt onder 1D, het vastleggen van maten in relatie tot leeftijd is een 2D voorbeeld, digitale mensmodellen zijn een 3D tool en het vastleggen van 3D beweging in tijd noemen we een 4D toepassing.
Het programma ADAPS (1979) is één van de eerdere programma’s dat gebruik maakt van digitale 3D mensmodellen. Deze software wordt ook nog steeds toegepast. JACK is een sexier variant hierop vanwege de realistische modellen en de extra features die de software biedt. Een nadeel betreft het aanmaken of gebruik kunnen maken van databases met antropometrische gegevens. Met behulp van 3D scan technieken is het mogelijk om tot in detail lichaamsmaten van (groepen) mensen te bepalen.
Evolutie
In de evolutie van de scantechnieken komen we diverse technieken tegen, zoals schaduwscanners (1990), laser scanners (1994), wit licht scanners (1995) en millimeter wave scanners (2005). Door middel van scannen is het mogelijk om lichaamsdelen of het hele lichaam in 3D vast te leggen. De voordelen van scannen ten opzicht van het meten met de hand hebben betrekking op het kunnen bewerken van de scans, het oneindige aantal lichaamsmaten dat er uit te halen is en het kunnen bepalen van ‘nieuwe’ maten, zoals volumes, doorsneden en oppervlaktes. De noodzaak tot omkleden en het feit dat het scannen en de software bewerkelijk is worden als nadelen gezien.
Eén van de sprekers tijdens de themadag was Edwin Rappard van het bedrijf 4C (Creative Cad Cam Consultants) en vertegenwoordiger van Artec 3D Scanning Technologies. Deze scan apparatuur behoort tot de groep wit licht scanners. In tegenstelling tot de zojuist beschreven nadelen van scannen zorgt Artec wél voor een eenvoudige bediening en nabewerking. Het is een kwestie van richten en schieten, waarbij een gemiddelde scan zo’n 10 seconden duurt. De scans kunnen eenvoudig geïmporteerd worden als bijvoorbeeld .stl in programma’s zoals Solidworks.
Arnold Schwarzenegger
De toepassingen van 3D scan technieken zijn enorm. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor kleding- en productontwerp, gaming, orthopedie, veiligheid en restauratie. Aan de hand van een hoofdscan kan perfect eyewear (brillen), headwear (helmen), earwear (koptelefoons) of facewear (maskers) worden ontworpen.
Zo werd de eerste commerciële full body scan in Hollywood uitgevoerd op Arnold Schwarzenegger, om kostuums te kunnen maken op basis van zijn lichaamsmaten. 3D scan technieken zijn in korte tijd veel geavanceerder geworden en 4D scanning staat al in de startblokken. Het vergroten van de toegankelijkheid zal de toepassingsdrempel in de nabije toekomst alleen nog maar gaan verlagen.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook