5 ‘onbekende’ fiscale voordelen: profiteer ervan!
/reageer
-
door: Redactie Sync over: regelgeving, juridisch, beleid op: 20 mei 2013 Ondernemers laten veel geld liggen doordat zij onvoldoende bekend zijn met voor hen interessante fiscale voordelen
Een fiscaal adviseur zet een aantal relatief ‘onbekende’ fiscale voordelen op een rij
Ondernemers laten regelmatig geld liggen doordat zij niet altijd optimaal gebruikmaken van alle fiscale mogelijkheden. Dit heeft vrijwel alles te maken met onwetendheid en complexiteit, zo stelt fiscaal adviseur Margré van Dongen van M&R Belastingadviseurs. “Voor de meeste ondernemers is de fiscale wereld echt een doolhof. Op een aantal fiscale voordelen wordt dan ook te weinig aanspraak gemaakt. Gewoon doordat veel ondernemers er niet bekend mee zijn.”
De complexiteit van de fiscale regels, maar zeker ook de vele wijzigingen op belastinggebied, maken de wereld van fiscale mogelijkheden er voor ondernemers niet eenvoudiger op. Je bedrijf geregeld tegen de lat leggen is dan ook geen overbodige luxe. “Het streven van een fiscaal adviseur is zijn klanten helpen zonder schade door het fiscale speelveld te komen”, vertelt Van Dongen. “Ondernemers die zich niet verdiepen in de fiscale regels, laten al snel veel geld liggen. Geld waar ze gewoon recht op hebben.”
Type bedrijf belangrijk
De regelgeving rondom fiscaliteit verandert razendsnel en is voor een ondernemer niet altijd goed bij te houden. “Bovendien”, zegt Van Dongen, “de fiscale voordelen zijn onder andere afhankelijk van het soort bedrijf en de aard van het bedrijf. Je moet weten tot welk type je bedrijf behoort. Dat is niet gemakkelijk te bepalen.” Van Dongen komt in de praktijk diverse fiscaal aantrekkelijke voordelen tegen die bij ondernemers nog weinig bekend zijn. Een top vijf:
1. Afschrijving op investering
Sinds dit jaar mogen ondernemers direct 50 procent van hun investering afschrijven. Dit was voorheen slechts 20 procent. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën besloot hiertoe zodat bedrijven tijdelijk meer financiële ruimte hebben om te investeren. De verandering in deze fiscale regeling moet ervoor zorgen dat de binnenlandse economie weer gaat groeien. Het voordeel bedraagt 630 miljoen euro in 2013 en 165 miljoen euro in 2014.
2. Verhoging vrijstelling BOR
De vrijstellingen voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zijn aanzienlijk verhoogd. Hierdoor is het belang van de BOR in de Successiewet aanzienlijk toegenomen. Dankzij deze regeling kunnen ouders op een fiscaal vriendelijke manierbedrijfsvermogen overdragen aan hun kinderen. Tot een bedrag van ruim een miljoen euro voor de objectieve onderneming bedraagt de vrijstelling momenteel 100 procent.
3. Research & Development Aftrek
Dat ondernemers kunnen besparen op de loonkosten binnen R&D via de Speur- en Ontwikkelingswerkafdrachtvermindering is bij de meeste wel bekend. Sinds vorig jaar is het echter ook mogelijk te besparen op investeringen in R&D, en dat is minder bekend. Innovatieve ondernemers kunnen veertig procent van de R&D-investeringen aftrekken. Zij moeten hierbij denken aan de huur of aanschaf van apparatuur en investeringen in bijvoorbeeld een laboratorium. Naar alle waarschijnlijkheid stijgt deze belastingkorting de komende jaren nog verder.
4. Zuinig rijden loont
Ondernemers die investeren in zuinige auto’s met een bijtellingspercentage van 14 procent kunnen aanspraak maken op de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Oftewel: zij mogen maximaal 28 procent van het investeringsbedrag extra aftrekken op de fiscale winst. Naast de KIA is er ook nog de MIA, de milieu-investeringsaftrek. Hiermee kan de ondernemer nog eens 13,5 procent van het investeringsbedrag aftrekken, bovenop de KIA. Bij elkaar opgeteld mogen zuinige rijdende ondernemers in het jaar van aankoop dus maximaal 41,5 procent van de investering extra aftrekken.
5. BTW terugvragen over oninbare vorderingen
Steeds meer bedrijven gaan failliet. Daardoor komen steeds meer ondernemers met oninbare vorderingen te zitten. Ondernemers vergeten vaak dat de Belastingdienst de pijn dan enigszins kan verzachten. Ze mogen namelijk de btw terugvragen die ze over de oninbare vordering hebben aangegeven en betaald. Door een schriftelijk verzoek neer te leggen bij een belastingkantoor waarin duidelijk wordt aangegeven en bewezen dat de afnemer de factuur niet meer gaat en kan betalen, kunnen ondernemers hier aanspraak op maken.
Dit artikel is geschreven door Kristel Hurenkamp van Functioneel Wit
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook