5 redenen om trots te zijn om VDL /reageer

5 redenen om trots te zijn om VDL

Toen Management Team bij de MT500 vroeg naar de beste bestuurder van Nederland, antwoordden de meeste managers spontaan: Wim van der Leegte van VDL. 5 redenen waarom we trots moeten zijn op zijn bedrijf:

1: VDL waarborgt de maakindustrie

Niet voor niets is de Nederlandse driekleur in het logo van VDL opgenomen. Topman Wim van der Leegte is wat je noemt een chauvinist. In zijn fabrieken zijn alle lampen en televisies van Philips en nagenoeg alle van zijn 82 werkmaatschappijen zijn gevestigd in Nederland, waarmee hij de Nederlandse werkgelegenheid een grote dienst bewijst. Het is een van de redenen waarom Van der Leegte in 2012 de Koning Willem I Prijs, het Gouden Kalf voor ondernemend Nederland, kreeg uitgereikt. In het juryrapport spreekt het bestuur van de Koning Willem I Stichting waardering uit voor het feit dat VDL in Nederland durft te blijven en werkgelegenheid creëert en daarmee een voorbeeld is voor de Nederlandse maakindustrie.

Diederik Samson was tijdens een toespraak op een partijcongres ook al zo blij met het bedrijf uit Eindhoven: ‘Bij VDL laat Wim van der Leegte zien dat de combinatie van ondernemersinstinct en zorg voor werknemers een bedrijf kan laten groeien. Hij overleefde de crisis van 2008 onder meer door de snelle inzet van onze deeltijd WW. Hij liet zijn oog vallen op Nedcar en ging niet als een hedgefund door de boekhouding, om te zien of er zoveel mogelijk winst te halen valt, maar deze ondernemer - die gelooft in Nederlandse maakindustrie - liep door de fabriekshallen, sprak met de werknemers. Goed voor Limburg, goed voor Nederland, goed voor groei en banen.’

2: VDL maakt van Born de ‘Motor City’ van Nederland

Je zou het in eerste instantie niet zeggen, maar Nederland zingt een deuntje mee in de mondiale automotive industrie. De omzet van de sector als geheel in Nederland bedraagt 17 miljard euro en stijgt de komende jaren alleen nog maar verder. VDL is op dat gebied een topspeler. Niet alleen omdat VDL de enige speler is in bussen in Nederland, maar ook vanwege het feit dat VDL Steelweld toeleverancier is voor grote merken als Jaguar, Landrover, Volvo en Ford.

De kers op de taart werd vorig jaar geplaatst door de overname van Nedcar uit Born, waar Mitsubishi de stekker uithaalde en VDL na onderhandelingen met BMW bewerkstelligde dat vanaf 2014 - met behoud van 1.500 arbeidsplaatsen - honderdduizenden Mini’s van de band rollen. Van der Leegte mijmerde zelfs al over de mogelijkheid om naast Mini’s ook andere auto’s te produceren. Wie weet is het Limburgse Born door VDL Nedcar over een paar jaar het Detroit van Nederland, met dien verstande dat we het florerende Detroit bedoelen, toen de bomen er voor Ford, General Motors en Chrysler nog tot in de hemel groeiden.

3: VDL toont de waarde van het familiebedrijf

Ook in de VDL-toren in Eindhoven zal het nieuws van het het faillissement van Oad met enige ontzetting zijn ontvangen. Het bewijst dat ogenschijnlijk stabiele familiebedrijven, die vaak al decennia lang op hun gebied de dienst uitmaken, van het ene op het andere moment het loodje kunnen leggen. Tel daarbij op dat uit de meest recente Barometer Familiebedrijven bleek dat steeds meer directeur-grootaandeelhouders in familiebedrijven zich toenemend zorgen maken over de continuïteit van het eigen bedrijf en je begrijpt dat Wim van der Leegte constant alert blijft bij VDL, waar alle drie zijn kinderen werkzaam zijn. Het is ook de reden waarom hij door middel van een flink eigen vermogen (ongeveer 800 miljoen euro) altijd een stevige fundering onder de firma heeft gelegd om de continuïteit te waarborgen.