5 tips voor ondernemers van innovator Richard Branson /reageer

5 tips voor ondernemers van innovator Richard Branson

“Een onderneming is simpelweg een idee waarmee je het leven van andere mensen beter maakt.” Het is slechts een van de inspirerende quotes van innovator Richard Branson. Welke tips heeft hij nog meer voor ondernemers?

1. Work hard, play hard

Als het aan Branson ligt, ben je alleen een succesvolle entrepreneur als je ook af en toe een memorabel feestje organiseert. ‘Ondernemen is jezelf durven te laten zien’, zo stelt de selfmade miljardair in zijn laatste boek ‘The Virgin Way’. Volgens hem stimuleren uitbundige marketingstunts en zo nu en dan een goed feestje de ondernemersgeest. Het laatste punt kan daarbij de hiërarchie in het bedrijf doen afnemen. En dat zou dan weer goed zijn voor het uitwisselen van creatieve ingevingen.

2. De kracht van (geen) herhaling

Zeg waar het op staat. Een keer. Ook dat benadrukt de Brit. Want herhaling verveelt. “The pitches that I remember were the ones where the idea could have fitted on the back of an envelope”, aldus de ondernemer.

3. Klein maar fijn

Heel goed, die ambitie, maar begin klein, zo adviseert Branson. Dromen mag, maar vergeet niet in kleine stappen te denken. Alleen dan kom je zo ver als mogelijk.

4. Aandacht is alles

Cliché of niet: zorg dat je personeel én je klanten genoeg aandacht krijgen. Want ‘the more you do good, the more likely you are to keep your staff happy and attract new customers’, zo is Branson van mening. Zorg dus dat je je best doet voor je klant en regel dat je personeelsleden een fijne werkplek hebben, maar ook dat zij gehoord en gezien worden. Want geloof het of niet: je werknemers vinden een stem waardevoller dan een hoog salaris.

5. Inzetten op krachten

Niemand is perfect. Ook Branson niet. Hij heeft dyslexie en voelde zich daardoor regelmatig dom of lui. Op zijn zestiende leerde hij omdenken: wat kon hij wél én vond hij leuk? Bransons laatste les in deze lijst: ‘Benadruk wat je beter kan dan anderen.’

Meer inspirerende ondernemersverhalen vind je op Inspireertbeterondernemen.nl, een initiatief van AFAS Software. Richard Branson is daarnaast op 4 oktober samen met o.a. Bear Grylls en Al Gore te zien als spreker tijdens Inspiration360 in de Ziggo Dome, hét inspiratie-event voor ondernemend Nederland.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.