9 miljoen gevoelens in een online kunstwerk /2 reacties

9 miljoen gevoelens in een online kunstwerk

Jonathan Harris, internetkunstenaar en digital storyteller, mocht acte de présence geven op de grootste multimediabeurs van Europa: PICNIC ‘07. Het grootste gedeelte van zijn eigenlijk te korte presentatie ging over het project We Feel Fine. Op deze site kun je van minuut tot minuut volgen hoe de in het Engels bloggende wereldbevolking zich voelt.

Harris, die ooit begon met het verzamelen van briefjes en foto’s van andere mensen, wil graag het leven documenteren en weergeven. En hoe kan dat beter dan de gevoelens van miljoenen mensen op een site bij elkaar te brengen. Op We feel fine worden ongeveer 20.000 gevoelens per dag geoogst. In de database, die bestaat sinds 2005, staan op dit moment meer dan 9 miljoen gevoelens.

I feel, I am feeling

Het verzamelen van al die gevoelens gebeurt met een programma dat elke tien minuten het internet doorzoekt op de keywoorden ‘I feel’ en ‘I am feeling’. Onder andere op de sites LiveJournal, MSN Spaces, MySpace, Blogger, Flickr, Technorati, Feedster, Ice Rocket en Google. Wordt een dergelijke woordcombinatie ergens op het internet gevonden, dan wordt de zin gescand van hoofdletter tot punt op een van de 5.000 door Harris ingegeven gevoelens. Bijvoorbeeld angry, sad of happy. Maar ook woorden zoals pregnant en horny komen aan bod.

Gekleurde bolletjes

Dit wordt allemaal weergeven in een venster met een zwarte achtergrond waarin gekleurde bolletjes zweven. Elke kleur staat voor een bepaald gevoel. Als je op een bolletje klikt, wordt dat gevoel weergegeven boven in het scherm. Zo kun je lezen: “I feel so nervous when I think of yesterday (1 minute ago from someone).” Of: “I feel sick (3 minutes ago from someone).” Maar ook: “I feel a lust for blood here and now deep in the night of the twinkling stars a sweet smell pulls me into the distance when I have completely seen the night my desire is kindled en the hunter in me awakens.”

Het leuke hieraan is dat er een echt persoon achter zit die zich echt zo voelt. En je kunt natuurlijk doorklikken naar de oorsprong van het gevoel. Verder is het aardig dat je de gevoelens op veel verschillende manieren kunt weergeven. Zo is er de mogelijkheid om de gevoelens met de meest recente tijdsaanduiding eerst langzaam op je scherm te toveren. Het is ook mogelijk om de functie ‘montage’ te gebruiken waardoor het gevoel over een foto uit de betreffende post wordt geprojecteerd. Dit levert een mooi Boomerangkaart-effect op.

Ook statistisch te gebruiken

Behalve leuk is We Feel Fine ook nuttig. Zo kun je statistische gevens eruit halen. Bijvoorbeeld: hoeveel twintigjarige vrouwen voelden zich lui in New York terwijl het regende in 2007? Maar je kunt ook nagaan in welke stad mensen zich het vaakst sexy voelen (Las Vegas) of het verdrietigst (Singapore). Of je hier direct harde conclusies aan moet verbinden valt te betwijfelen. Maar het laat je wel even nadenken en brengt je dicht bij de gevoelens van de wereldbevolking.

Reageren via Facebook

Over Loek Essers