Aan Windows Phone 7 Series is alles nieuw /1 reactie

Aan Windows Phone 7 Series is alles nieuw

Op het World Mobile Congress in Barcelona heeft Microsoft haar nieuwe besturingssysteem voor smartphones gepresenteerd. Waar vorige updates telkens op voorgaande versies bouwden, is Windows Phone 7 Series compleet opnieuw ontworpen. Gaat Microsoft haar verloren aandeel in de smartphonemarkt terugclaimen met dit nieuwe operating system?

Windows mobiele besturingssystemen

In 2000 kwam Microsoft met haar eerste besturingssysteem voor mobiele apparaten. Deze Pocket PC leek wat gebruikersinterface veel op Windows 98 en had ‘pocket’-versies van Word, Excel, Outlook, Internet Explorer en Media Player aan boord. In Pocket PC 2002, in de tijd dat de eerste smartphones op de markt kwamen, werd de lay-out verbeterd en werden een aantal programma’s toegevoegd als MSN Messenger. In 2003 werd het eerste systeem uitgebracht onder de Windows Mobile naam, Windows Mobile 2003, twee jaar later gevolgd door Windows Mobile 5. Ondanks dat mobiele telefoons geavanceerder werden, werkten alle Windows Mobile telefoons met dezelfde gebruikersinterface. Drie jaar geleden kwam Microsoft met Windows Mobile 6, die vooral stabieler was dan zijn voorganger. Omdat de multi-touch capabele Windows Mobile 7 nog niet klaar zou zijn voor 2010, werd besloten een tussenstop te maken bij Windows Mobile 6.5 met een gerenoveerde interface.

Waarom Windows Phone 7 Series?

Sinds een aantal jaren neemt het marktaandeel af en de tevredenheid onder gebruikers is relatief erg laag. Blijkbaar is er iets mis met het besturingssysteem of is er iets beters te krijgen. Door de introductie van de iPhone in 2007 is er veel veranderd in smartphoneland. De manier waarop men websites bezoekt is vele malen gebruiksvriendelijker, beter zichtbaar en sneller. De introductie van de App Store een jaar later heeft wederom veel teweeggebracht. Een enorme bron van inkomsten en niet te verwaarlozen een gigantische hoeveelheid functionaliteit wordt geboden middels de App Store, waardoor consumenten op een gecontroleerde en overzichtelijke manier nieuwe functies kunnen toevoegen aan hun apparaat. Ondertussen leunde Microsoft achterover met Windows Mobile 6 en leverde jaarlijks een paar procent marktaandeel in. Het was tijd voor iets compleet nieuws, zelfs voor Microsoft, dacht CEO Steve Ballmer en zette een nieuw project op. Met Windows Phone 7 Series stapt Microsoft niet alleen van zijn naam Mobile af, maar ook van het dogma dat computergebruik op telefoons hetzelfde is als op desktop computers. Er is een apart team opgezet onder leiding van Joe Belfiore dat een nieuw besturingssysteem moest opzetten, een besturingssysteem waarbij de gebruiker van de telefoon centraal staat.

Wat is er nieuw?

Eigenlijk is alles nieuw. Niets is te vergelijken met de voorgaande mobiele besturingssystemen van Microsoft. Het multi-touch capabele hoofdscherm bestaat uit een aantal ‘tegels’, die actuele informatie weergeven aangaande nieuwe smsjes, e-mails, foto’s, maar ook status updates van vrienden van sociale netwerken als Facebook en Windows Mobile. Phone 7 Series is gelinked aan XBOX Live, het games platform van Microsoft en is het mogelijk anderen uit te nodigen om een spel te spelen. Microsoft Marketplace moet de nieuwe App Store worden. Daarnaast biedt Microsoft een mogelijkheid om persoonlijke programma’s te installeren middels de USB poort, zodat de openheid van de software bewaard wordt. Synchroniseren kan via Zune software, de muziekspeler van Microsoft die in Nederland nooit is uitgebracht. Een belangrijk punt waarmee Windows Phone 7 Series mee pronkt en waarin het zich onderscheidt van andere systemen, is de interactie die mogelijk is tussen verschillende applicaties. Binnen de agenda kan bijvoorbeeld snel gezocht worden in Bing Maps om een locatie op te zoeken, in plaats van die applicatie op te starten. Daarnaast zijn er geïntegreerde ‘hubs‘ die aparte bronnen van informatie, webapplicaties en functionaliteit in een hub samenvoegen waarin ze efficiënt te gebruiken zijn. Een voorbeeld is de People-hub, waarin de contactenlijst op de telefoon, online sociale netwerken en overige bronnen samengevoegd worden zodat eenvoudig en op een centrale plek gecommuniceerd kan worden. Hetzelfde geldt voor foto’s en video’s.

Windows Phone 7 Series versus iPhone

De vraag is nu of het Windows Mobile uit het slop gaat halen. Om dat te bewerkstelligen moet hij de strijd aangaan met onder andere de iPhone. Deze twee telefoons verschillen op een aantal belangrijke punten van elkaar. Vooralsnog vinden veel gebruikers (ook iPhone-gebruikers) het ontbreken van Flash op de iPhone erg vervelend. Apple heeft hier bewust voor gekozen, omdat het Flash instabiel vindt en ontwikkelaar Adobe lui. Microsoft vindt de functionaliteit die Flash toevoegd belangrijker en zal het in haar nieuwe besturingssysteem ondersteunen. Apple heeft vrijwel alle technologie in eigen huis (van software tot batterijen en processors) om de verschillende onderdelen in haar producten intern perfect af te stellen, terwijl Microsoft uitsluitend de software zal maken en andere partners (volgens eigen zeggen in nauwe samenwerking met Microsoft) de hardware verzorgen. Dit heeft eerder geleid tot een gefragmenteerd besturingssysteem dat bestond uit compromissen. Microsoft heeft gezegd dat er strengere eisen gesteld zullen worden aan de hardware van telefoons. De geslotenheid van Apple producten wordt vaak genoemd als een negatieve eigenschap en Microsoft zal dit minder hanteren. Anderzijds zorgt de geslotenheid van Apple’s producten voor een aangename gebruikerservaring, wat tegenwoordig veel mensen prefereren boven openheid van een systeem.

Om het verloren marktaandeel terug te winnen zal Windows Phone 7 Series gebruikers van de iPhone moeten bekeren en die taak zal niet gemakkelijk zijn. Met de release van Phone 7 Series rond kerst heeft Apple nog tijd om te reageren. Eind 2011 kan dan gezegd worden of Microsoft zich heeft laten gelden.

Reageren via Facebook

Over Alexander Niemeijer

Alexander Niemeijer heeft een Corporate Finance master en werk als adviseur in het Oost-Nederland. Interesses betreffen technologie, Apple, finance, sport, filosofie, muziek en reizen.