Aanbod high-tech speelgoed booming
/4 reacties
-
door: Marjon Vinck over: internet, gadgets, software, communicatie, businesstrends, computer, pedagogie op: 14 september 2007 Het is van belang dat kinderen om leren gaan met de computer
Speelgoed kan hen daarop voorbereiden
Kleine kinderen en computers, ze worden niet zo snel aan elkaar gelinkt. Toch zijn de laatste onmisbaar voor het latere leven van kinderen. Los van het feit dat veel jongeren hun sociale leven mede onderhouden via MSN, zijn de meeste studies onmogelijk te volgen zonder computer en heeft in sommige gevallen zelfs de arbeider aan de lopende band ermee te maken.
Computers en kleine kinderen
Kinderen zouden wat dat betreft niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het spelenderwijs leren achter de computer en steeds meer kinderen doen dat ook. BusinessWeek geeft het voorbeeld van de nu 4-jarige Chiara Jannotta Rothenberg: met 18 maanden zat ze op schoot bij haar ouders slideshows te kijken, met 2 jaar typte zij al lettertjes in Word en nu speelt ze geheel zelfstandig online spelletjes op speciale sites voor jonge kinderen. Een ander voorbeeld is Melvin Rivera die speciaal voor zijn jonge kinderen twee Macs had ‘ingericht’.
Chiara en de kinderen van Melvin zijn er wat dat betreft al vrij vroeg bij: de meeste kinderen in de VS werken pas voor het eerst aan een pc als ze rond de 5 en half jaar oud zijn. Tot die tijd zijn de ouders vooral op zoek naar alternatieven waarmee hun kroost kan werken of ze zijn gewoon huiverig om de kleine met hun dure apparatuur te laten werken. Los van het feit dat de settings en instellingen zo veranderd kunnen worden door hun kroost, is een pc ook uiterst kwetsbaar voor omvallende bekers drinken, vieze handjes en koekkruimels. Daar komt nog bij dat een klein kind nog niet beschikt over een voldoende ontwikkelde fijne motoriek om zo optimaal mogelijk van alle functies gebruik te kunnen maken.
Groeimarkt
Toch zit dit sommige ouders niet lekker. Hun kinderen zijn geïnteresseerd in de computer, het is belangrijk dat ze ermee leren omgaan, maar de huidige generatie kinderspeelgoed op dit gebied is toch vooral nog gericht op de jeugd boven de 6 à 8 jaar. Toch blijkt uit onderzoek van In-Stat dat in 2006 maar liefst 46% van de consumenten in de VS een high-tech gadget kocht voor kinderen van 3 tot 5 jaar oud. Het onderzoeksbureau verwacht dan ook dat de markt voor deze zogenaamde ‘edutainment-toys’ in 2011 ruim verdrievoudigd zal zijn van $2,1 miljard naar $7,3 miljard.
De fabrikanten in dit segment zien dan ook een groeimarkt in deze groep en ontwikkelen er de producten naar. Natuurlijk hebben de gadgets de overhand - wat voor serieus werk buiten de uitgekauwde educatieve spelletjes kunnen kinderen doen - maar er worden ook serieuze producten gelanceerd. Een overzicht van enkele technische producten die in de VS al gelanceerd zijn of nog gaan komen.
Pc voor jonge gezinnen
Een van de meer serieuze producten zal een pc van het merk Hewlett-Packard zijn die speciaal gericht is op gezinnen met jonge kinderen.
Hewlett-Packard en kinderen
Natuurlijk is het commercieel interessant om een pc speciaal gericht op kinderen uit te brengen, maar wellicht speelt er ook nog een ander idee mee: de ideële verbondenheid van Hewlett-Packard met kinderen. Veel mensen weten namelijk niet dat medeoprichter David Packard, samen met echtgenote Lucile, zich altijd belangeloos in hebben gezet voor kinderen via (onder andere) de David and Lucile Packard Foundation, de Lucile Packard Foundation For Children’s Health en het Lucile Packard Children’s Hospital.
Natuurlijk zal het design kidsproof worden, maar het grootste verschil zit hem in de besturing: er wordt een speciaal kindvriendelijk operating system gemaakt dat over Windows heen is getrokken en waarbij speciale filters ongewenste internetpagina’s tegenhouden. De pc zal voorzien zijn van speciale educatieve software van het bedrijf JumpStart.
Volgens Hewlett-Packard is de ontwikkeling van deze pc niet alleen vanuit een commercieel oogpunt interessant, maar willen zij de kinderen ook helpen om beter te kunnen leren. Wat natuurlijk mooie praatjes zijn om producten aan de man te brengen, maar waar ook een kern van waarheid in zit - het bedrijf heeft van oudsher al veel om kinderen gegeven.
LeapFrog ClickStart: ‘wireless desktop’ voor de kleintjes
Tegenwoordig heeft een beetje computergebruiker er een: een wireless desktop. Erg praktisch, maar de meeste soorten zijn ook vrij kostbaar. Weliswaar kun je al een setje van redelijke kwaliteit voor zo’n 30 euro bij de MediaMarkt of een computerspeciaalzaak kopen, maar bij een iets specialer model ben je al meteen weer tientallen euro’s meer kwijt. Prijzig speelgoed voor de kinderen als het ’spill-resistant design’ toch niet zo ’spill-resistant’ blijkt te zijn als gedacht en je (wederom) voor enkele tientallen euro’s aan nieuw materiaal kunt kopen.
Om de kinderen van 3 tot 6 jaar toch aan het gebruik van een QWERTY-toetsenbord en een muis te laten wennen, heeft het Amerikaanse bedrijf LeapFrog de ClickStart My First Computer ontwikkeld. Een draadloos toetsenbord in de vorm van een hond, waaraan een muis bevestigd is die op de klauw - al naar gelang links of rechts te bevestigen - gebruikt dient te worden.
Het mooiste zou zijn als dit product ook op een gewone pc zou werken, maar dat is helaas niet het geval. De desktop is namelijk eveneens voorzien van een console die bevestigd wordt aan de televisie. Op deze console kunnen spelletjes worden gespeeld met bekende tekenfilmfiguren uit Dora the Explorer en Finding Nemo. De spelletjes zorgen er volgens LeapFrog voor dat de kinderen spelenderwijs ervaring opdoen met het gebruik van toetsenbord en muis, maar ondertussen ook vaardigheden als tellen en schrijven bijbrengt.
De ClickStart is vanaf de herfst te bestellen in de VS en zal ongeveer 60 dollar gaan kosten. De afzonderlijke spellen kosten 20 dollar per stuk. Onbekend is of en wanneer het apparaat in Europa zal verschijnen.
Spelen en leren tegelijk met de Whiz Kid
Een andere speler op de markt, VTech, probeert dezelfde doelgroep aan te spreken met zijn Whiz Kid Learning System: een systeem dat losjes gebaseerd is op een PDA of Nintendo DS - inclusief touchscreen en bijbehorende stylus. Het ‘aparte’ van dit systeem is dat het op verschillende manieren kan werken. Wil de vader of moeder het kind los met de Whiz Kid laten spelen dan gebruikt hij/zij een van de spellen die los verkrijgbaar zijn. Het is echter ook mogelijk om de Whiz Kid via USB aan een pc aan te sluiten en zo spellen te downloaden en te printen.