Aanbod high-tech speelgoed booming /4 reacties

Te printen? Jawel. De Whiz Kid maakt gebruik van kaarten, zogenaamde sheets, met daarop de opdrachten. Deze sheets worden in het systeem geschoven, waarna het kind kan beginnen aan de opdrachten met - alweer - Dora the Explorer, Bob the Builder, Thomas and Friends en - ook leuk voor de ouders - Scooby Doo. Bij het systeem en elk los verkrijgbaar spel worden zo’n 40 verschillende sheets geleverd. Maken de kinderen een van de sheets kwijt of kapot, is er ook geen man overboord: elke sheet is opnieuw te printen en - indien het kind een bepaald niveau heeft bereikt - kunnen er zelfs bonussheets geprint worden.

Demonstratie hoe een ouder het Progress Report van het kind kan bekijken Het apparaat is echter niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor hun ouders. Behalve het feit dat zij niet iedere keer een spel hoeven te kopen maar ook pagina’s kunnen downloaden, is het ook mogelijk voor hen om de progressie van hun kind volgen. Alle activiteiten - 120 in totaal - zijn gericht op de ontwikkeling van onder andere lezen, tellen, rekenen en logisch nadenken. Als ouder weet je dan precies hoe je kind zich ontwikkelt op deze verschillende gebieden en kun je - eventueel - extra aandacht geven aan de gebieden waarop het kind achter blijft te lopen. Al blijft het advies van een juf of meester natuurlijk zwaarder wegen dan dat van een spelcomputer.

As a parent, you want your children to learn as they play

Overigens hoeven de ouders zich geen zorgen te maken dat de Whiz Kid op den duur doelloos blijft liggen als het kind te oud is. Het apparaat is makkelijk om te vormen tot een keyboard of ‘normaal’ toetsenbord.

Het is niet ondenkbaar dat het VTech Whiz Kid Learning System ook in Nederland uitkomt, mede gezien de uitgebreide range aan artikelen die VTech reeds op de markt heeft hier. In de VS verschijnt het komende herfst en moet het rond de $50 gaan kosten. De afzonderlijke spellen kosten ongeveer $20.

Iedere leeftijdsgroep z’n eigen notebook

Zoals gezegd is de Whiz Kid bedoeld voor de leeftijdsgroep van 3 tot 6 jaar. Boven die leeftijd kan het apparaat nog op een andere manier gebruikt worden, maar is het eigenlijk niet interessant genoeg meer voor de kinderen. Rond de 5 en half jaar beginnen ze immers ook zelfstandig aan een computer te werken en is het eigenlijk niet ’stoer’ meer om met zo’n apparaat bedoeld voor kleinere kinderen te spelen. Los van de specifieke behoeften en vaardigheden die het kind in kwestie bezit.

Aan die groep kinderen heeft VTech echter ook gedacht. Speciaal voor hen hebben zij een op een laptop gelijkende console ontwikkeld: het Color Blast Notebook. Het Color Blast Notebook: de looks van een volwassen laptop geënt op de vaardigheden van kinderenHet grootste verschil met de meeste VTech laptops tot nu toe is dat deze beschikt over een groot kleurenscherm waarop echte foto’s en kleurenanimaties getoond kunnen worden. Het QWERTY-toetsenbord en bijbehorende muis, inclusief muismat, maken het geheel af.

VTech zou VTech echter niet zijn als zij geen educatief element verbonden hadden aan de Color Blast: met de vier bijgeleverde ‘activity cartridges’ kan het kind zich spelenderwijs trainen op gebieden als rekenen en de eigen taal, maar behoort zelfs het leren van een vreemde taal tot de 80 mogelijkheden, naast de 1000 verschillende feiten die het kind allemaal kan leren. De Color Blast beschikt zelfs over een beperkte optie tot tekstverwerking: hij kan drie bestanden van maximaal 1000 tekens opslaan.

De adviesprijs van het Color Blast Notebook is $130, al verkopen sommige webshops hem voor bijna 70 dollar meer.

Meisjes en technologie

De ontwerper van succesvolle Nintendo games als Super Mario Bros en Zelda, Shigeru Miyamoto, had in zijn lange carrière eigenlijk maar één belangrijke doelstelling: zijn vrouw aan het spelen krijgen. Pas na 25 jaar in dienst van Nintendo te zijn, was het hem gelukt: de Nintendo DS en Wii - met bijbehorende spellen - hebben mevrouw Miyamoto omgekregen.

The Sims is een spel dat zeer geliefd is onder meisjesDit voorbeeld geeft aan dat vrouwen en meisjes andere voorkeuren hebben op het gebied van videogames en computers. Meisjes willen geen stoer speelgoed, maar juist speelgoed waarmee ze die typische meidendingen of alledaagse situaties na kunnen bootsen. Toch is het belangrijk dat zij later ook meer kunnen aan een computer dan alleen The Sims en Windows Live Messenger.

Dit kan echter makkelijk bereikt worden door ze dingen te laten doen die ook hún interesse wekken (zie het voorbeeld van mevrouw Miyamoto). Denk hierbij aan speciale internetsites voor meisjes waar ze met elkaar kunnen kletsen en gamen, maar ook aan technisch speelgoed waarbij ze in sommige gevallen ook de pc - al dan niet indirect - moeten gebruiken. Bovendien hoeven ouders dan niet bang te zijn dat hun dochters worden lastiggevallen door pedofielen - een fenomeen dat regelmatig aandacht krijgt in de binnen- en buitenlandse media.

Girl Tech Company

De IM-me is naast de Video Journal een van de nieuwe producten van RadicaHet Amerikaanse bedrijf Radica Games, inmiddels eigendom van Mattel, had dan ook in 1998 de Girl Tech Company opgericht. Het doel van dit bedrijf was om het leven van meisjes tussen de 8 en 12 jaar te verrijken door hen te prikkelen gebruik te maken van zogenaamde ‘lifestyle electronics’ die speciaal op hen zijn toegesneden, met name op het gebied van privacy en communicatie. De bijbehorende website bevat 600 pagina’s aan content met allerlei ‘meidenzaken’ die en passant ervoor zorgen dat zij vertrouwd raken met het gebruik van technologie.

In 2007 hebben zij twee nieuwe producten voor kinderen gelanceerd naast het reeds bestaande assortiment (zie kader): de IM-me, een apparaat voor instant messaging, en het Girl Tech Video Journal - een soort dagboek/weblog, maar dan geënt op - inderdaad - meisjes.

Assortiment Girl Tech

De producten zijn te koop in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - een overzicht van enkele producten:

  • Digi-Makeover: een combinatie van digitale camera en interactief touchpad die beide op de televisie aangesloten worden en waarmee meisjes zichzelf of vriendinnen een metamorfose kunnen laten ondergaan.
  • Friendchips: geheime boodschappen worden met een apparaatje op een chip gezet. Deze chip kan doorgegeven worden en alleen afgelezen met eenzelfde apparaatje plus een bij de chip behorend wachtwoord.
  • Password Journal: een dagboek dat haar geheimen pas prijsgeeft als het de stem van de eigenaresse herkent. Dit is het succesnummer van Girl Tech en men kan inmiddels al talloze extra gadgets aanschaffen om het gebruik nog verder te personaliseren.
  • B-Bop: een soort mp3-speler waar geen pc aan te pas hoeft te komen en die zijn muziek haalt van elk apparaat met een audiouitgang waar het apparaatje ingeplugd kan worden.

IM-me
Als kinderen willen gaan internetten - en in het bijzonder chatten - komen de ouders vaak voor een dilemma te staan. Moeten ze hun kind zijn of haar gang laten gaan en het mogelijk blootstellen aan kwaadwillende volwassenen? Of moeten ze op de voet volgen waar het kind uithangt op internet en wat het allemaal tegen wie zegt? In het eerste geval zijn de ouders niet blij en in het tweede geval is het kind niet blij: er dient dus een mix gevonden te worden tussen veiligheid en vrijheid.

Girl Tech denkt deze combinatie voor wat betreft instant messaging te kunnen bieden met de IM-me, een Blackberry-achtig apparaatje speciaal voor meisjes. Zij kunnen hiermee makkelijk berichten naar elkaar sturen (maximaal 3 personen tegelijk per IM-me) zonder direct op het internet te zitten: het apparaatje zendt een signaal uit wat opgepikt wordt door een USB-ontvanger in de computer. Speciale software zendt de berichten door via het internet naar het andere IM-me apparaat. De kinderen hebben de gewenste vrijheid om elkaar berichten te sturen waar en wanneer ze maar willen, als de computer met internet maar in de buurt is en aanstaat.

Die vrijheid wordt meteen gecombineerd met de veiligheid. Berichten die via de IM-me worden gestuurd zijn versleuteld en kunnen alleen met behulp van een wachtwoord gelezen worden. Hierdoor kunnen kwaadwillenden ook niet inbreken in de ‘gesprekken’ en kunnen ouders niet zien wat hun dochter naar een ander verstuurd. Bovendien is er voor de ouders de mogelijkheid te controleren met wie hun dochter in contact staat: het versturen van IM-me berichten is alleen mogelijk naar andere IM-me bezitters die in het adresboek staan. MSN, maar dan nog iets beperkter zeg maar.

Naar verwachting verschijnt de IM-me over enkele weken in de VS en moet het apparaat inclusief USB-ontvanger en software rond de $65 gaan kosten.