Aanbod high-tech speelgoed booming /4 reacties

Video Journal

De apparaten die Girl Tech maakt, hebben tot nog toe eigenlijk weinig te maken gehad met de PC. Weliswaar maken sommige producten er indirect gebruik van, maar de meisjes die spelen met het speelgoed uit die serie hoeven op zich niet urenlang achter de pc te zitten. Anders is het met de Video Journal.

Girl Tech Video Journal: interactief elektronisch dagboek op de pc met zelfgemaakte foto's en filmpjes - speciaal voor meisjes van 8 jaar en ouder De Video Journal is een combinatie van digitale camera en software. Aan de hand van de templates kan een kind zelf haar eigen digitale dagboek inrichten. Alle templates zijn naar eigen wensen van het kind aan te passen, waardoor de creativiteit nog eens extra wordt gestimuleerd. De bijbehorende digitale camera kan gebruikt worden om foto’s of video’s aan het dagboek toe te voegen om het geheel nog levendiger te maken. Bovendien is het systeem compatible met de in het kader genoemde Password Journal: foto’s maken en op maat snijden is geen enkel probleem meer zo.

Net als bij een ‘normaal’ dagboek kan ook de beveiliging niet ontbreken. Zo bevat het programma een ‘hide-button’ waarmee het kind onmiddellijk het scherm kan laten verstoppen - daarna is het alleen nog maar op te roepen met een wachtwoord dat alleen de gebruikster kent. Geen stemherkenning als bij de Password Journal, maar evengoed een beveiliging die afdoende is om nieuwsgierige aagjes op afstand te houden.

Girl-Tech’s Video Journal - geschikt voor meisjes van 8 jaar en ouder - is inmiddels te koop. De adviesprijs is vastgesteld op $30, al verkoopt een winkel als Amazon.com de pakketjes voor bijna $6 meer.

Schrijven op papier, tekst op de computer

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt het kind ook geacht meer te kunnen met een computer. Typen zal in veel gevallen nog niet zo snel gaan, waardoor het minder praktisch is om het kind zijn of haar huiswerk te laten maken aan de computer. LeapFrog heeft, mede om deze kloof te overbruggen, de FLY Fusion Pentop Computer ontwikkeld: de opvolger van de FLY Pentop Computer.

Het systeem doet eigenlijk waarvoor iemand normaal een scanner nodig zou hebben: het kind schrijft iets met de elektronische pen op het speciale papier, waarna het meteen gescand en gedigitaliseerd wordt. De gegevens - die opgeslagen worden in dezelfde pen - kunnen vervolgens overgebracht worden naar de computer, waar speciale software ze converteert naar gewone tekst. Met diezelfde pen kan het kind ook door oude notities heen bladeren, om externe hulp vragen, mp3-bestanden afspelen en zelfs gamen. Allemaal op het speciale papier, zonder dat er direct een computer nodig is.

Een kind aan het werk met de FLY Fusion Pentop ComputerEen standaardpakket van de FLY Fusion Pentop Computer bestaat onder andere uit de pen, het speciale papier en 17 spelletjes. Daarnaast zijn er nog talloze andere spelletjes verkrijgbaar, maar ook voldoende software waarmee het kind zichzelf kan trainen op het gebied van onder meer taal en wiskunde. Er bestaan zelfs softwarepakketten waarbij het kind in het Engels schrijft en de pen het automatisch vertaalt naar - bijvoorbeeld - Frans. Naast de educatieve software zijn er ook pakketten te koop die het mogelijk maken een dagboek bij te houden of zelfs muziek te bewerken.

LeapFrog’s FLY Fusion Pentop Computer is nu verkrijgbaar en geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. De adviesprijs van een standaardpakket ligt rond de $80. De kosten van extra aanvullingen zoals vullingen papier en geheugen komen per product neer op een bedrag tussen de $8 en $30, terwijl spellen en educatieve software verkrijgbaar zijn vanaf $7. Het systeem is volgens de fabrikant nog niet geschikt voor Mac OS X.

Hoe zit het met Nederland?

In Nederland is het assortiment educatief, elektronisch kinderspeelgoed veel beperkter vergeleken met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Importeren is in sommige gevallen geen optie: de software is vaak in het Engels en tenzij een kind tweetalig is opgevoed, kan het daar weinig mee. De Dora TV Globe van Vtech is genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar 2007Toch hoeven de Nederlandse kinderen het niet zonder dit speelgoed te doen als men de sites van de twee grootste speelgoedwinkels in Nederland, Bart Smit en Intertoys, bekijkt.

Bij eerstgenoemde winkel springt vooral VTech in het oog met een uitgebreid assortiment aan laptops en consoles. VTech heeft verschillende consoles en laptops in haar assortiment, allemaal gemaakt voor kinderen en al dan niet voorzien van spellen met bekende tekenfilmfiguren als Dora The Explorer en filmpersonages als Shrek. Intertoys op haar beurt verkoopt ook laptops van het merk Clementoni, dat de kinderen wil aantrekken met figuren als Nijntje Pluis, Mickey Mouse en Winx. Onze kinderen hoeven dus niets tekort te komen op dit gebied, al is het assortiment speelgoed in de VS natuurlijk wel uitgebreider.

Kinderen aan de computers: een noodzakelijk kwaad?

De grote vraag blijft echter of het wel noodzakelijk is dat kinderen, vooral kleuters, al vroeg met de computer in aanraking komen. Volgens Joanne Oppenheim, redacteur van de gezaghebbende site Oppenheim Toy Portfolio, zal het geen enkel kind sneller slimmer maken door hem of haar te laten spelen op de thuiscomputer of andere computergerelateerd speelgoed. Wel is het volgens haar zo dat kinderen het leuk vinden om te spelen met deze apparaten en dat de bovengenoemde producten een alternatief bieden voor ouders die bang zijn dat hun kind de computer vernielt.

Do preschoolers need computers? No - and they are not going to get your child into Harvard sooner. Do they want to play with computers? Absolutely.

Overigens komt binnenkort nog een alternatief op de markt in de vorm van de Asus Eee PC: een kleine laptop zonder al teveel toeters en bellen die maar 150 euro moet gaan kosten en in feite voor alle leeftijden geschikt is. Ouders kunnen namelijk zelf bepalen wat voor software zij installeren en hoeven ook niet meer bang te zijn dat hun leergierige kleine een computer van enkele honderden euro’s de vernieling in helpt.

Reageren via Facebook

Over Marjon Vinck

mr. Marjon Vinck (1981) is van huis uit juriste en werkzaam in de verzekeringsbranche. Op dit moment is zij op zoek naar een nieuwe uitdaging.