Nieuws/ 'Aandacht voor biobrandstof is schertsvertoning' /reageer

door: Ewald Smits
over: energie, duurzaam, milieu
op: 22 februari 2007

Historicus Maarten van Rossem vindt de hoeveelheid aandacht voor biobrandstoffen vanwege het klimaat een schertsvertoning. Volgens de historicus grijpen we naar biobrandstoffen om ons huidige onzinnige energieverbruik te handhaven. “Terwijl daar het probleem zit”, zegt hij.
De Utrechtse historicus zei dat in een gesproken column in het Volkskrant Kennis-Café. Van Rossem is er columnist en vindt dat de Nederlander zijn energieverbuik moet halveren. “Dat kan gemakkelijk. Hou op met al dat vliegen naar die Turkse zuidkust. Ga op de fiets naar Bennekom, naar pension Dennenrust, en fiets na drie weken weer terug. Dat deden uw grootouders ook.”

Desastreuze gevolgen

Biobrandstoffen worden gewonnen uit planten en zijn in theorie klimaatneutraal, omdat ze evenveel kooldioxide vastleggen als bij gebruik loslaten. Deskundigen benadrukten maandag in het Volkskrant Café dat de eerste generaties biobrandstoffen, zoals de Braziliaanse bioethanol uit suiker, desastreuze gevolgen voor de natuur en de voedselproductie kunnen hebben.
Volgens actiegroepen als Milieudefensie kan de energiebalans daarbij zelfs negatief uitpakken. Ook zijn er ernstige twijfels over de manier waarop kleine boeren bij overschakelen op biobrandstof eruit springen.

Tweede generatie

Volgens deskundigen kan het inzetten op zogeheten tweede-generatie biobrandstoffen twijfels over de duurzaamheid wegnemen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van afvalstromen uit de landbouw, die nu goeddeels onbenut blijven. Biobrandstoffen van de tweede generatie zijn nog goeddeels in een experimenteel stadium.
In Nederland is met ingang van dit jaar bijmenging van 2 procent biobrandstof in de transportbrandstoffen verplicht. Diverse Nederlandse fabrikanten en investeerders werken aan nieuwe installaties om aan de vraag te voldoen. Afnemers van olie in de voedingssector merken nu al een verhoogde concurrentie uit de brandstofsector.

Reageren via Facebook

Reacties