Nieuws/ Accu's hybride auto's beter en goedkoper /2 reacties

door: Cindy Curré
over: energie, mobiliteit
op: 9 juni 2008

Maakte men zich enkele jaren geleden nog ernstige zorgen over de levensduur van de accu’s van hybride auto’s en de kosten van vervanging, die zorgen blijken nu ongegrond. Het lijkt erop dat deze accu’s net zo lang meegaan als de fabrikanten beloven…

Ongegronde angst

Nieuwe kopers van hybride auto’s hoeven zich geen zorgen meer te maken over de accu’s die de hybride auto’s van stroom voorzien. Zowel Honda als Toyota brengen al een jaar of tien hybriden op de markt en het lijkt er sterk op dat de initiële angst voor snelle uitval van de accu’s ongegrond was.

De cijfers liegen er niet om. Van de meer dan 100.000 hybride auto’s die Honda heeft verkocht in de Verenigde Staten tot nu toe, hebben er slechts tweehonderd een nieuwe accu nodig gehad, buiten de garantietijd. Toyota heeft slechts 0,003 procent van de accu’s van de tweede generatie Prius moeten vervangen in de VS. Ondanks het feit dat de hybride auto’s allemaal nog niet zo oud zijn en die getallen de komende jaren vast zullen oplopen, zijn dit geruststellende cijfers. Een zorg minder voor potentiële kopers, maar er is meer goed nieuws.

Drastische prijsverlagingen

Zowel Toyota als Honda hebben aangekondigd de prijzen van nieuwe accu’s voor de hybriden drastisch te verlagen. In de Verenigde Staten kost een nieuwe accu voor de Honda Insight vanaf nu tweeduizend dollar, terwijl je 2500 dollar betaalt voor een accu voor de hybride Accord. Dat is een prijsverlaging van ongeveer duizend dollar. Toyota heeft de prijzen verlaagd van 5500 tot drieduizend dollar, weliswaar zonder inbouw.

Hoe de prijsverlagingen in Nederland zullen uitpakken, bijvoorbeeld voor de Honda Civic Hybrid of de Toyota Prius, is nog niet bekend.

Bron: Newsweek

Reageren via Facebook