Acht miljoen voor ´Piek in de Delta´ Zuid-Nederland /1 reactie

Acht miljoen voor ´Piek in de Delta´ Zuid-Nederland

“Juist in deze economisch zware tijden moeten overheid en bedrijfsleven gezamenlijk inzetten op innovaties, op banen voor de toekomst”. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven maakte afgelopen woensdag in Eindhoven bekend dat de overheid vier innovatieprojecten in Zuidoost-Nederland zal ondersteunen. In totaal komt voor deze vier projecten van het programma Pieken in de Delta 7,9 miljoen euro beschikbaar, afkomstig van het ministerie van EZ, de provincies Noord-Brabant en Limburg en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).

Printen van elektronica, nieuwe generatie chipmachines, met een fluorescentiemicroscoop ziekten opsporen en met mobiele analysesysteem misdaden oplossen. Technologieën die bedrijven in Limburg en Noord-Brabant de komende jaren zullen ontwikkelen. De partners van het programma Pieken in de Delta hechten veel waarde aan het versterken van de technologische topregio Zuidoost-Nederland. Daarom zetten zij in op technologieën met perspectief op een economische én maatschappelijke impact.

De vier gesubsidieerde projecten zijn:

Lunaris (totale kosten 6,4 mln, subsidie 2,8 mln)

Het printen van elektronica en zonnecellen komt dichterbij. Naast het traditioneel printen op papier, werkt Océ de laatste jaren met partners in Zuidoost-Nederland intensief samen aan nieuwe inkjettechnologie. In het project Lunaris staat een nieuwe inkjetmachine voor de productie van printplaten centraal. Partners zijn o.a. CCM, Prodrive en NTS.

Xtreme Motion (totale kosten 5 mln, subsidie 2,5 mln)

De voorbereidingen voor een nieuwe generatie chipmachines zijn in volle gang. Ondanks de kredietcrisis blijft ook ASML samen met haar partners in de regio investeren in nieuwe ontwikkelingen. Het project Xtreme Motion richt zich op de ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines die met nog hogere snelheden werken. Partners zijn o.a. ASML, Philips, Bosch Rexroth, Prodrive en de Technische Universiteit Eindhoven.

FAMOUS (totale kosten 3 mln, subsidie 1,3 mln)

Bedrijven in Limburg en Brabant ontwikkelen in het FAMOUS project mobiele analysesystemen. Deze kunnen ter plekke zeer snelle analyses uitvoeren voor bijvoorbeeld sporenonderzoek of het opsporen van giftige stoffen in de gezondheidssector. Partners zijn o.a. DSM en Maastricht Instruments.

Fluorescentiescanning (totale kosten 2,7 mln, subsidie 1,3 mln)

De nieuwe beoogde fluorescentiemicroscoop kan veel sneller dan voorheen micro-organismen in (lichaams-) vloeistoffen en eiwitstructuren in celweefsels detecteren. Dit is zeer behulpzaam bij zich snel verspreidende ziekten of voor “crime scene investigation”. Partners zijn o.a. Philips en CCM.