Acht tech-termen voor het nieuwe jaar
/reageer
-
door: Xenia Bakker over: energie, mobiel, businesstrends, materiaal, medisch, robotica op: 11 januari 2010 Osseointegratie, een piëzo-screen en anthropomimetische robots.
Wetenschappelijke vindingen met onmogelijke namen vinden ook toepassing.
Van “DNA origami” tot “osseo-integratie”, grote woorden uit de onderzoekswereld die toepassingen hebben gevonden en op de markt komen. Leer ze nu vast kennen, voordat je onwetend een piëzo-elektrisch scherm aanraakt of je eerste ultracapacitator aanschaft.
1. Anthropomimetische Robots
Hoe zacht het velletje ook is dat je om een robot kunt spannen, zodra je hem openknipt komt er een golf aan draden uitgespoeld die geenszins lijkt op onze eigen inhoud. Europese wetenschappers proberen een robot te maken die zowel innerlijk als uiterlijk volgens dezelfde principes werkt als ons eigen lichaam. Alleen op die manier, zo zeggen de wetenschappers, kun je inzicht krijgen in de problemen die ons brein oplost bij het zien, lopen en handelen in de echte wereld.
Een robot met de precieze maten van een mens haalt dat doel nog niet. Nee, van binnen moet hij ook gebouwd zijn als een mens. Een heus skelet met spieren en pezen, maar dan niet van been en vlees maar van thermoplastic polymeer, camera’s, actuators en voor elke pees fijn vliegertouw. En de computer die in staat is een dergelijke machine te doen bewegen, kan ons veel leren over hoe onze eigen hersenen werken.
De University of Sussex (UK) leidt het grote project EcceRobot in samenwerking met Technische Universität München (Germany), Universität Zürich (Switzerland), Elektrotehnicki Fakultet Universitet u Beogradu (Serbia) en the Robot Studio (France). De voorloper Cronos werd ontwikkeld door Owen Holland en Rob Knight van de Universiteit Essex. Ook in Delft loopt al een robot rond om ons te leren hoe moeilijk lopen eigenlijk is.
De bewegingen van de robot zijn al mens-echt, zoals deze video laat zien.
Nu op de markt in Japan: een robot naar je eigen spiegelbeeld. Een bedrijf dat animatronics verhuurt voor tentoonstellingen heeft deze ‘actroids’ in het assortiment: mensgrote robots met een vrouwenuiterlijk die een show kunnen hosten of een voorstelling geven. Als grootste verkoopargumenten noemt het bedrijf haar lange benen en mooie glimlach …
2. Direct Carbon Fuel Cell
Een nieuwe lichting brandstofcellen laat zich van een andere kant zien. In plaats van gebruik te maken van het moeilijk te verkrijgen waterstof ontleent een nieuw type brandstofcel zijn energie aan een electrochemische reactie tussen zuurstof en een koolstofbron zoals koolstofpoeder of biomassa.
Deze bron van energie vraagt geen verbranding, waardoor het een twee keer zo efficïente methode van energieopwekking is als een traditionele kolengestookte energiecentrale.
De Direct Carbon Fuel Cel maakt gebruik van een chemische reactie op molecuulniveau om per reactie stroom op te wekken. Hij bestaat uit modules met keramische buizen die gevuld worden met koolmonoxidegas dat ontstaat uit de koolstofbron waarlangs hete CO2 wordt geleid. De temperatuur in de module is 900 graden Celsius en dit zorgt ervoor dat de zuurstof die zich buiten de buizen bevindt zich wil verbinden met de koolmonoxide in de buizen. De enige uitstoot is pure CO2 die niet gemixed is met waterstof en die makkelijk opgevangen kan worden en opnieuw gebruikt worden. Allerlei slakken van de koolstofbron zoals zware metalen blijken makkelijk hanteerbaar voor verwerking.
De zuurstof kan niet door de wand van de buizen heen als molecuul, alleen maar als ion. Daarom neemt de zuurstof 4 electronen op, gaat door de wand, verbindt zich met de koolmonoxide en laat de electronen weer los. Daarmee een electrische impuls veroorzakend.