Active Warmth verwarmt alles
/6 reacties
-
door: Renée Kneppers over: energie, elektrotechniek, duurzaam, vormgeving, materiaal, innovatieprijs op: 7 oktober 2007 Active Warmth: verwarming met alle kwaliteiten van rubber
De mogelijkheden variëren van bodywarmers tot radiators
- bedrijf: Active Warmth
- persoon: Willem Neeleman
- product: Active Warmth
De mogelijkheden zijn legio, dat is eigenlijk de belangrijkste eigenschap van Active Warmth. Het polymeer waar het van gemaakt is oogt als rubber en heeft daar ook de kwaliteiten van: soepel, stevig, rekbaar en makkelijk te verwerken. Maar waar polymeer van rubber verschilt, is dat het ook verwarmt. Tenminste, als het door het bedrijf van Willem Neeleman verwerkt wordt.
Motorrijder
Het rubberachtige polymeer werd veertig jaar geleden ontwikkeld voor gebruik in kledingstukken. Neeleman is de eerste die het op deze manier verwerkt. Hij is een motorrijder. Niet alleen in het weekend of tijdens de vakantie bij mooi weer, maar ook als het koud is of regent. Misschien was een verstokt autorijder niet op het idee gekomen dat verwarmde kleding handig kan zijn. Voor een motorrijder ligt dat meer voor de hand.
Zooltjes
Active Warmth wordt geactiveerd door elektroden die erin verwerkt zitten of door li-ion batterijen. Er wordt gewerkt aan een versie met zonne-oplaadbare batterijen, maar die is nog niet af. Het materiaal heeft slechts lage voltages nodig, dus de alimentatie levert geen gevaar op.
Een heel mooie eigenschap van het polymeer is dat door de dikte en het aantal elektroden dat erin verwerkt wordt, de temperatuur van een kledingstuk of ander product beperkt kan worden tot een bepaald maximum. Een bodywarmer moet misschien warmer worden dan bijvoorbeeld een slaapzak, of zooltjes voor in laarzen.
Strekkende meter
Maar Active Warmth kan tot 200 graden Celsius verwarmen, wat ook buiten de kleding- en sportbranche interessante toepassingen kan opleveren. Het materiaal zou bijvoorbeeld voor verwarmde tenten gebruikt kunnen worden, wat voor hulpverleningsdoeleinden handig kan zijn.
“Maar wij gaan geen producten maken als handschoenen en duikerpakken. We willen Active Warmth per strekkende meter verkopen. Fabrikanten weten zelf of het interessant is voor hun branche”, zegt Neeleman. “Ze kunnen het dan het best zelf verwerken.”
De enige markt die Neeleman echt actief wil exploiteren is de verwarming van ruimtes. “Gewoon huizen en kantoren verwarmen.” Deze opvallende toepassing is eigenlijk heel logisch, vindt Neeleman. “Je wint ruimte, omdat je geen radiatoren meer nodig hebt, je hebt veel minder installatiewerk te verrichten en een hele interessante kant is dat je ruimtes flexibel kunt maken. Voor kantoren kan dat heel handig zijn.”
Active Warmth verwerkt het polymeer in verwarmende panelen, die op verschillende plekken neergezet kunnen worden, vast of niet. En net als een gewone verwarming zet je deze aan of uit. De prijs is volgens Neeleman “betaalbaar en zeer concurrerend met andere verwarmingssystemen.”
Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?
“Ik praat met iedereen over wat ik doe”, vertelt Neeleman, die naast het commercialiseren van zijn product actief is in de werving- en selectiebranche. “En dat betaalt zich terug.” Hij zat bij toeval in het vliegtuig naast een van de winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs in 2004. Die hem natuurlijk prompt over de prijs vertelde toen Neeleman hem zijn product omschreef. Van het een kwam het ander. “Ik heb me meteen ingeschreven via internet.”
Maar een product moet aan een aantal criteria voldoen om mee te mogen dingen naar de prijs. Active Warmth is veilig, energiezuinig en duurzaam. Dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-aspect heeft ervoor gezorgd dat dit product bij de tien genomineerden zit. Neeleman vindt de Innovatieprijs een leuke onderneming. “Het verdedigen van Active Warmth tegenover de jury en het hele verdere contact is heel plezierig geweest”, zegt hij.
Herman Wijffels Innovatieprijs?
In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.
De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.
Wat als hij de prijs wint?
“Als Active Warmth een van de prijzen wint, kan ik een aantal ontwikkelingen sneller naar voren halen en prototypes sneller ontwikkelen”, vertelt Neeleman. “Ik heb nog zoveel ideeën. Ook de medische sector biedt veel mogelijkheden.”
Wat als hij die niet wint?
“Dan zal de ontwikkeling misschien iets langzamer verlopen, maar het is goed alle stappen gevolgd te hebben die vereist zijn voor de Herman Wijffels Innovatieprijs.” Neeleman vindt de publiciteit eromheen ook positief. “Die kun je altijd goed gebruiken.”
Toekomstplannen?
De toekomst ziet er rooskleurig uit. Neeleman: “De toepassingsmogelijkheden zijn zo divers, Active Warmth kan voor zoveel producten gebruikt worden, dat het alleen maar goed kan gaan.”
Reacties
- Wim Hintv: "Zou ik met activewarmth tot 200 graden Celsius een 8 minut..."
- wim neeleman: "De kvk inschrijving is onder inca heating. active warmt..."
- Active warmth is nergens te vinden: "Het bedrijf Active Warmth is hele..."
- Harold H.: "Wow... erg Star Trek! Waar en wanneer kunnen we dit op de ..."
- Harold: "Interessant materiaal voor de opwarming van dingen die soms (..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook