Nieuws/ Aderverkalking op nanoschaal in beeld gebracht /reageer

door: Redactie Sync
over: chemie, geneeskunde, nanotech, medisch
op: 15 november 2010

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, onder leiding van Nico Sommerdijk, hebben het proces van aderverkalking op nanoschaal in beeld gebracht. De groei van de verharding in bloedvaten blijkt vrijwel precies hetzelfde te verlopen als de groei van botten of tanden. De onderzoekers hopen dat de inzichten gebruikt worden om nieuwe behandelingsmethoden voor aderverkalking te ontwikkelen.

Imitatieserum
Aderverkalking kan niet op nanoschaal in levende mensen bekeken worden, dus gebruikten de onderzoekers imitatieserum. Dat is een vloeistof waarin precies alle stoffen zitten die ook in het bloed voorkomen, behalve de organische materialen. De onderzoekers brachten het in aanraking met een vlies met dezelfde eigenschappen als bloedvatwand, waarop vervolgens calcificatie begon op te treden.

De verschillende stappen brachten ze in beeld met een bijzondere elektronenmicroscoop, de cryoTitan. Hiermee kunnen onderzoekers op het niveau van individuele atomen monsters bekijken die zeer snel ingevroren zijn, waardoor een proces stil wordt gezet en in stapjes kan worden bekeken. Sommerdijk toonde eerder al aan dat het proces van schelpgroei en botvorming op dezelfde manier verloopt. “Het lijkt erop dat alle mineralisatiesystemen in levende wezens op dezelfde manier verlopen. En we hebben steeds meer aanwijzingen dat het overal zo verloopt”, aldus Sommerdijk.

Oude discussie beslecht
Met de beelden die Sommerdijk en zijn team wisten te maken, is een oude discussie beslecht. Al in 1965 is door Aaron S. Posner in het blad Nature gesuggereerd hoe het proces van calcificatie (de vorming van calciumfosfaat) in een biologische omgeving verloopt, maar dat stuitte toen op flinke weerstand. Sommerdijks waarnemingen bevestigen het 45 jaar oude idee.

De resultaten van het onderzoek staan in de decembereditie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials. Het rapport is ook online te lezen.

Reageren via Facebook

Reacties