Africa leidt bij mobiel bankieren /reageer

Onderzoek van MIT laat zien dat ongeveer een derde van de Keniaanse huishoudens een account heeft bij M-Pesa, zoals de belangrijkste mobiele bankdienst heet. Mensen lenen en sturen elkaar geld via mobieltjes, ondanks de relatief hoge tarieven van M-Pesa. Het blijft echter goedkoper en veiliger dan andere manieren van verzenden. Minder dan een kwart van de huishoudens heeft een bankrekening.

Concurrentie met de banken

Traditionele banken zijn dan ook niet onverdeeld gelukkig met de opmars van mobiel bankieren: ze zien een potentiële markt bedreigd door telecombedrijven. Een van de obstructiemogelijkheden die zij hebben is de regelgeving die bancaire diensten aan banden legt. Op die manier hebben Nigeriaanse banken tot nu toe mobiel bankieren buiten de deur weten te houden, al lijkt een oplossing in zicht. Kenia heeft al langere tijd wetgeving die mobiel bankieren reguleert zonder innovatie in de weg te staan.


Berg Insight verwacht dat 2010 de wereldwijde doorbraak van mobiel bankieren gaat betekenen. In het westen hebben traditionele banken het voortouw. In Nederland heeft Rabobank mobiel bankieren als een soort extensie van internetbankieren. De concurrentie van andere betaalmethoden is echter groot, zodat het nog maar de vraag is of het Afrikaanse innovatiesucces zich hier laat herhalen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.