Nieuws/ Afvallen met je fototoestel /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, gezondheid, psychologie, voedsel
op: 9 september 2008

Veel diëtisten laten hun cliënten een ‘eetdagboek’ bijhouden. In de eerste plaats kan de diëtist(e) in kwestie zien wat zijn/haar cliënt per dag aan voedsel binnenkrijgt en waar de verbeterpunten liggen. Daarnaast kan het de ‘afvallers’ helpen om meer inzicht in de eetgewoonten te krijgen en deze waar nodig bij te sturen.

Confrontatie

Dit middel kan echter nog effectiever worden als men de maaltijden niet beschrijft, maar fotografeert, zo meldt New Scientist. Uit onderzoek van Lydia Zepeda en David Deal (University of Wisconsin-Madison) blijkt namelijk dat een confrontatie met foto’s beter werkt dan een standaard eetdagboek.

‘Preventief’ effect

Uit ondervraging van de deelnemers aan het project blijkt namelijk dat een visuele confrontatie met het voedsel niet alleen harder aankwam met betrekking tot de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel, maar ook dat er sprake is van een ‘preventief’ effect. De hoeveelheid voedsel wordt namelijk, in tegenstelling tot het geschreven dagboek, van tevoren al onderworpen aan een kritische blik waardoor de afvaller tot nadenken wordt gedwongen. Zo zijn voorbeelden naar voren gekomen van deelnemers die geen chips of snoep meer aten, omdat het te confronterend was om deze van tevoren op de foto te zetten.

“Diëtisten zien de dagboeken slechts als een registratiemethode. Het fotodagboek zouden ze als interventiemiddel moeten zien”, aldus Zepeda. Het gaat hierbij niet alleen om de confrontatie van de cliënt met de foto’s, maar ook om het gemak voor de diëtist zelf. Zij kunnen nu eerder ingrijpen doordat ze geen dagboeken meer hoeven door te lezen, maar in één oogopslag kunnen zien wat iemand verkeerd doet.

Reageren via Facebook