Afval, we kunnen zonder in 2030 /1 reactie

Afval, we kunnen zonder in 2030

In Deventer waren ze de afgelopen jaren al goed bezig met het project Afval Apart. De campagne Afvalvrij doet er nog een schepje bovenop. Niet alleen in Deventer, ook in de gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Epe, Lochem en Zutphen moeten de inwoners over twintig jaar vrijwel geen afval meer produceren.

Maximaal tien kilo restafval per inwoner per jaar vanaf 2030. Dat is het einddoel van de campagne, die uitgebreid uit de doeken wordt gedaan op Afvalvrij.nl.

Waardevol

Een maximum van tien kilo klinkt als een moeilijke opgave, zo valt op de site te lezen. “Maar in de praktijk valt het best mee. Veruit het meeste ‘afval’ is te recyclen en hoort dus eigenlijk niet in de grijze container thuis. Door zuiniger om te gaan met grondstoffen putten we onze aarde niet uit. Bovendien blijven waardevolle grondstoffen behouden. Afval scheiden en materialen hergebruiken, levert zo een belangrijke bijdrage aan de reductie van de CO2-uitstoot.”

Inwoners van de deelnemende gemeenten produceren nu jaarlijks per persoon tussen de 195 en 270 kilo restafval. Volgens Afvalvrij.nl is slechts 10 procent daarvan écht afval. “De rest is waardevolle grondstof. Als we die eruit halen, kost de vewerking van het afval aanzienlijk minder, wordt het milieu nauwelijks belast en gaan we duurzaam met materialen om.”

Ook te lezen op wiegtotwieg.nl.

Reageren via Facebook

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl