Agrarische sector 2.0 /reageer

Agrarische sector 2.0
  • door: Dennis Mensink
    over: voedsel
    op: 12 september 2014
  • Binnen de agrarische sector begint innovatie steeds een belangrijker begrip te worden.

  • Om de groei van de wereldbevolking bij te kunnen houden moet deze sector niet alleen sneller maar ook duurzamer produceren.

De gehele wereld is bezig met innoveren, van contactloos pinnen tot aan auto’s die zichzelf besturen. Geen enkele sector blijft achter, dus ook de agrarische niet. Want wie denkt dat de hedendaagse boer nog steeds alleen maar op een tractor rijdt, of op een krukje koeien zit te melken, die heeft het goed mis. Technieken en technologieën waarvan een ieder in de agrarische sector 10 jaar geleden nog niet eens over had durven dromen, zijn nu realiseerbaarder dan ooit.

Een ander sleutelwoord voor organisaties vandaag de dag is duurzaamheid. En dat is ook niet verwonderlijk. De verwachting is dat in 2050 de wereldbevolking ongeveer zeven keer zo groot is als vandaag de dag. En met zeven keer zoveel mensen, is er ook zeven keer zoveel eten nodig. De bronnen die gebruikt worden om te voldoen aan de groeiende vraag van voedsel raken ooit uitgeput. Innovaties en duurzaamheid gaan daarom voor de agrarische sector hand in hand. Dit wordt duidelijk in verschillende artikelen op agro-food.nl, de bijbehorende website van aan agrofood gerelateerde uitgaves van uitgeverij MediaPlanet.

Bouwpakket koe

Boeren en koeien zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het is dan ook geen verassing dat ook de koe te maken krijgt met innovatie. Dankzij verschillende dataverzamelingsmethoden heeft de koe geen geheimen meer voor ons. Vervolgens kan de boer anticiperen op de verkregen data. Op deze manier worden er koeien gefokt die precies passen bij de beschikbare stalruimte en voedselvoorziening van de boer. Ook kan de melkmachine die boer gebruikt precies afgesteld worden op de koeien die hij heeft. Het resultaat van deze innovatie is naast besparing ook het eerder genoemde duurzamer te werk gaan. Minder voedsel/energie verspilling hebben een positief effect op zowel het milieu en op de portemonnee.
Naast de koe zijn ook planten onder de loep genomen. Na het analyseren van het DNA van de plant, wordt er gekeken welke andere planten daarbij passen. Vervolgens worden de planten letterlijk gefokt tot een nieuwe soort plant, de officiële term voor deze wetenschap is plantveredeling. Op deze manier kan er een soort plant worden verbouwd in plaats van drie verschillende. Het resultaat is dat er minder grond gebruikt(oftewel uitgeput) hoeft te worden. Ook is het makkelijker om een soort fruit bij de klant te krijgen in plaats van drie. Minder transport, minder grondvervuiling en we zijn weer terug bij duurzaamheid.

Gezonde grond

De grond, de akkers: de geboorte plaats van alle groenten. Hoe je het ook noemt, een ding blijft hetzelfde: goede voeding draagt bij aan een goede oogst. Een gezonde grond zorgt ervoor dat planten beter bestand zijn tegen ziektes. Dankzij deze natuurlijk opgebouwde weerstand heeft de plant geen extra chemicaliën nodig; dat heeft een positief effect op de grond en het milieu. De nieuwe mest die zowel de plant als de grond voedt valt onder een van de innovaties binnen de agrarische sector.
In sommige gevallen is het zo dat niet de gehele grond bemest hoeft te worden. De delen die gebruikt worden om op te verbouwen kunnen ook gemeten worden. De waardes vertellen de boer vervolgens welke delen extra voedingsstoffen nodig hebben. Waar de boer vroeger nog het gehele land extra zou bemesten, gebeurt dit nu veel preciezer, met als gevolg dat verspilling wordt tegen gegaan, wederom beter voor de portemonnee en voor het milieu. Met behulp van satellietbeelden kan dit proces ook geautomatiseerd worden. Een satelliet doet een bepaalde meting van de grond, een automatisch sproeier systeem neemt vervolgens nauwkeurig de gebieden onder handen waar dat nodig is.
Het bovengenoemde is slechts een kleine greep uit de innovaties die nu plaatsvinden binnen de agrarische sector. Zoals hier te zien is worden ook de kassen onder handen genomen. Maar ook de werktuigen, de distributie en verwerking van de producten veranderen. De agrarische sector is zichzelf opnieuw aan het uitvinden en daar plukken zowel de boer, de consument en het milieu (letterlijk) de vruchten van.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Dennis Mensink

Dennis Mensink is eigenaar van redactiebureau Functioneel Wit en schreef in het verleden voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM. Dennis is uitgever van Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, en van innovatieplatform FinanceInnovation.nl.