Albert Heijn vs Foodwatch: waar gaat het over?
/reageer
-
door: Rob van Leeuwen over: duurzaam, juridisch, voedsel, beleid op: 15 augustus 2013 Foodwatch vindt AH een slager die zijn eigen vlees keurt.
Max Havelaar en de Dierenbescherming zijn het daar niet mee eens.
Albert Heijn misleidt de consument met het merk AH puur&eerlijk. Tenminste, dat zegt voedselorganisatie Foodwatch. Albert Heijn is het niet eens met de beschuldigingen van Foodwatch en zegt duurzame consumptie te stimuleren. Max Havelaar en de Dierenbescherming vertellen juist aan MT.nl dat Albert Heijn helemaal geen slager is die zijn eigen vlees keurt, zoals Foodwatch beweert. Een inkijk in de strijd tussen een belangenvereniging en een groot bedrijf:
De beschuldiging van Foodwatch
Foodwatch, dat zichzelf dé voedselwaakhond van Nederland noemt, vindt AH puur&eerlijk ‘een onzuiver (keur)merk.’ Albert Heijn doet volgens de organisatie alsof het een oplossing biedt voor de duurzame vraag bij de consument, maar, zo schrijft de organisatie: ‘het logo puur&eerlijk zegt alleen dat minstens één ingrediënt verantwoord is.’ Hoofd campagnes Meike Rijksen van Foodwatch: ‘De naam puur&eerlijk suggereert dat de producten puur, zuiver en eerlijk zijn, maar dat is helemaal niet het geval.’ Foodwatch zegt een steekproef gedaan te hebben, waaruit blijkt dat de producten die onder het label AH puur&eerlijk vallen ingrediënten bevatten die niet verantwoord zijn.
Waar valt Foodwatch dan over?
De organisatie vindt het merk AH puur&eerlijk een ‘allegaartje van biologisch, ecologisch, fairtrade, duurzaam én gewoon onverantwoord.’ Foodwatch valt over het feit dat niet alle producten die onder het puur&eerlijk-label vallen aan dezelfde duurzame voorwaarden voldoen. Het schrijft op de website: ‘Puur&eerlijk is een keurmerk zonder de bijbehorende, onafhankelijke keurmerkorganisatie. AH is als de slager die zijn eigen vlees keurt.’ Foodwatch is een actie gestart om Albert Heijn te dwingen ‘écht verantwoorde producten te verkopen.’
Wat zegt Albert Heijn zelf?
Albert Heijn reageert dat het de aantijgingen van Foodwatch onjuist en onterecht vindt. Het bedrijf zegt dat puur&eerlijk een eigen merk is van de supermarktketen. Let op: een merk, geen keurmerk. Onder AH puur&eerlijk vallen vijf categorieën (biologisch, fair trade, duurzame vis, scharrel en ecologisch), waarbij de duurzaamheid van iedere categorie wordt gecontroleerd door onafhankelijke instanties als Max Havelaar en de Dierenbescherming. ‘Albert Heijn heeft bewust gekozen voor één overkoepelend merk, omdat consumenten door het grote aantal keurmerken door de bomen het bos niet meer zagen. Op de verpakking staat duidelijk vermeld onder welke categorie het product valt en op onze website kunnen klanten meer lezen over de categorieën. Met het merk Albert Heijn puur&eerlijk maken we de klant het gemakkelijk een duurzamere keuze te maken en stimuleren we duurzamere consumptie.’