Allergisch voor melk? Neem een lupine-ijsje /3 reacties

Allergisch voor melk? Neem een lupine-ijsje

Steeds meer kinderen en volwassenen kunnen door allergische klachten geen melk- en andere zuivelproducten verdragen. Alleen waterijs dus, voor deze pechvogels. In Duitse supermarkten is daar deze zomer verandering in gekomen, met de komst van Lupinesse in de schappen, ijs op basis van de plant lupine.

Het eiwit uit de bloemzaden van een zoete lupine dient als basis voor het Lupinesse-ijs en is vrij van lactose, gluten, cholesterol, alsmede dierlijke eiwitten en -vetten.

De lupine die het meest aan de benodigde voorwaarden voldeed, kwam in beeld door toedoen van een Duitse Lupine-expert, Gerhardt Kloth. Met hulp van het Fraunhofer Instituut werd verder onderzoek gedaan. De onderzoekers vonden na een aantal jaren testen uiteindelijk de meest geschikte lupine-soort. Uit de zaden kan plantaardig eiwit worden gewonnen, dat dient als vervanger van dierlijk eiwit.

Minst bitter

Het was de blauwe, zoetige Lupine. Die is niet alleen zeer eiwitrijk, maar ook het minst bitter van smaak. Met dit eiwit als basis was het mogelijk een product te maken waarvan de smaak die van ijs op zuivelbasis zeer dicht benadert.

In Zuid-Amerika en sommige Zuid-Europese landen wordt de lupine al honderden jaren als voedingsmiddel gebruikt. In Duitsland werd deze plant vooral gebruikt als grondverbeteraar en als veevoer. Veel Lupine-soorten zijn minder geschikt voor voedingsmiddelen omdat zij giftige en bittere stoffen bevatten. In de vorige eeuw werd daarom al tientallen jaren onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van lupine in levensmiddelen. Uiteindelijk riep dat zoveel twijfel op, dat men er in de 90-er jaren mee stopte.

Na de succesvolle toepassing voor ijs wordt er inmiddels gewerkt aan nieuwe mogelijkheden om het plantaardige eiwit van de lupine te benutten. Het is de bedoeling dat lupine in de toekomst ook dierlijke toevoegingen zoals melk, ei en vlees in producten (deels) gaat vervangen.

Mayonaise

Men verwacht dat ook levensmiddelen zoals yoghurt, pudding, kwark, mayonaise, brood, worst, bak –en deegwaren en pasta’s in de toekomst gezonder kunnen worden geproduceerd. Inmiddels is met lupine-eiwit al een vet- en cholesterol-arme worst vervaardigd. Dit product verschijnt binnenkort op de markt.

De blauwe, zoetige Lupine is niet genetisch gemanipuleerd. De zaden, die als lupinemeel al langer in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt, worden als goede vervanger gezien van genetisch gemanipuleerde soja. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat aan het gebruik van lupine wel enig risico kleeft op notenallergie en mogelijk ook op een kruisingallergie. Dit moet duidelijk worden aangegeven op de verpakking van lupine-producten.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.