Nieuws/ Ambtenaren misdragen zich op Wikipedia /reageer

door: Merien ten Houten
over: personeel, internet, regelgeving, privacy, rechten
op: 17 november 2007

Het ministerie van justitie sluit de toegang voor zijn 30.000 ambtenaren tot de internet encyclopedie Wikipedia tijdelijk af. Dit meldt intermediair.nl. De afsluiting gebeurt naar aanleiding van een onderzoek door Intermediair naar wijzigingen in Wikipedia-pagina’s door ambtenaren onder werktijd. Volgens het door Intermediair gebruikte Wikiscanner is Wikipedia sinds oktober 2002 zo’n 2.200 maal bewerkt door rijksambtenaren.

Puberaal

Sommige aanpassingen zijn seksueel getint en sommige politiek gevoelig. Vaak zijn de aanpassingen niet correct of zinnig maar puberaal. Zo schreef iemand met toegang tot een computer van het ministerie van justitie in het artikel over de moord op Theo van Gogh dat de filmmaker ‘met zijn lul uit zijn broek’ fietste toen hij werd vermoord.
Een woordvoerder van justitie zei in eerste instantie ‘niet verbaasd’ te zijn over de wijzigingen. Later noemt het ministerie de wijziging in het lemma over Theo van Gogh „smakeloos en niet te tolereren”. Op basis hiervan is besloten Wikipedia af te sluiten voor de ambtenaren zolang een intern onderzoek naar de kwestie loopt. Daarna wordt besloten of de website definitief wordt geblokkeerd.
Volgens een woordvoerder van Wikipedia staat niet vast dat de wijzigingen vanuit het departement zelf zijn doorgevoerd. Het ip-adres van het ministerie kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door lokale rechtbanken.

Ook vanaf andere ministeries zijn wijzigingen aangebracht. Vanaf een computer van het ministerie van VROM werd in het artikel over politica Lousewies van der Laan toegevoegd: ‘Bijnaam Lousewies: Losse Wip’. Vooralsnog is justitie het enige ministerie waar ambtenaren niet meer bij Wikipedia kunnen.

Reageren via Facebook

Reacties