Amerikaanse overheid subsidieert vetzucht /6 reacties

Amerikaanse overheid subsidieert vetzucht

Het klinkt ongelofelijk, maar doordat de overheid in de Verenigde Staten via de zogenoemde Farm Bill mais, tarwe, soja en rijst zwaar subsidieert, stimuleert ze in feite Amerika’s grootste gezondheidsprobleem: zwaarlijvigheid, ofwel obesitas. Inmiddels kampt een derde van de Amerikanen met een dergelijk overgewicht, wat jaarlijks zo’n 100 miljard dollar kost aan gezondheidszorg.

Farm Bill?

De Farm Bill bestaat sinds 1933. Oorspronkelijk beschermde de landbouwwet de boeren tegen te lage prijzen voor hun gewassen. Nu bepaalt de Bill voor welke landbouwgewassen boeren subsidie krijgen. De helft van de negentig miljard dollar van de Bill gaat naar programma’s voor schoollunches en voedselbanken. De andere helft gaat direct naar Amerikaanse boeren die mais, tarwe, soja en rijst verbouwen.
bron: blog Liesbeth Smit

Mais

High Fructose Corn Syrup (HFCS) - afkomstig uit gemodificeerde mais, die verder oneetbaar is - is volgens onderzoekers de grote boosdoener. De consumptie van dit zoete goedje is sinds de Farm Bill-subsidies hun intrede hebben gedaan vertienvoudigd.
Het schijnt de boeren niet uit te maken, gezien hun bewering in de film King Corn. “We know we make the poorest crap”! (trailer)

Twinkie

De enorme stijging van deze consumptie is niet verwonderlijk als men bedenkt dat deze HFCS en ook soja-olie in heel veel producten wordt verwerkt, zoals in hamburgers, de cakejes van het merk Twinkie, ander gebak, cola, frisdanken, chips enzovoorts. En veel, voornamelijk armere Amerikanen eten vaak en veel hamburgers en ander fastfood, met name omdat het zo goedkoop is. Een hamburger kost maar een dollar.

Groente en fruit

Hoewel de Farm Bill oorspronkelijk bedoeld was om boeren te beschermen tegen te lage prijzen voor hun landbouwgewassen, gaat het tegenwoordig andersom: de subsidieregeling bepaalt in feite welke gewassen verbouwd worden. Frappant is dat zo’n 75 procent van de subsidies naar een klein aantal grondstoffen gaat die vooral in levensmiddelenadditieven en junkfood worden verwerkt, terwijl groente en fruit en de gezonde levensmiddelen totaal niet worden gesteund.

Houston

De zwaarlijvigheid van de Amerikanen, vooral die in het zuiden, is in de laatste jaren flink toegenomen. Volgens de statistieken is Houston de stad van de ’superzwaargewichten.’ De slankere Amerikanen vind je vooral in Californië, een staat waar het opleidingsniveau ook hoger is.

Overproductie

Hoewel de maisoverschotten groeien, blijven de boeren subsidie ontvangen voor dit gewas. Hoe meer ze op hun akkers hebben staan, hoe meer geld ze van de overheid krijgen. Normaal gesproken kost het verbouwen van mais bijna twee keer zoveel als het opbrengt. De torenhoge subsidies, 50 miljard dollar in enkele decennia, maken dit echter helemaal goed.