Amerikaanse overheid subsidieert vetzucht /6 reacties

Dubbele moraal

beeld: Will EllisAls oplossing voor de vetzucht roepen diverse fastfoodketens om het hardst dat meer beweging de oplossing is en ze sponsoren derhalve ook diverse sportactiviteiten.

Zo sponsort McDonald’s momenteel goede rapporten van 9-jarige schoolkinderen. Deze kinderen krijgen dan een gratis Happy Meal. De tegoedbon zit in de envelop waar ook het rapport in zit, omdat deze fastfoodgigant de kosten grotendeels voor de school betaalt.
Pizza Hut blijft niet achter en beloont kinderen met goede cijfers met een pizza. Ook Coca Cola doet mee door scholen van frisdrankautomaten te voorzien en deze scholen te sponsoren…

HFCS-vrij

Maar gelukkig kan het ook anders: de grootste melkleverancier aan scholen in Zuid-Californië heeft onlangs besloten de schoolmelk HFCS-vrij te maken voor ruim 1 miljoen schoolkinderen. Het initiatief is genomen zodat jonge kinderen een gezondere keuze kunnen maken en om obesitas, vooral bij jonge kinderen, al vroeg tegen te gaan.

Natuurproduct

Volgens de US Food and Drug Administration mag een product dat HFCS bevat niet langer de aanduiding Natural op het etiket voeren. Dat is volgens de organisatie alleen voor producten waar geen kunstmatige of synthetische stoffen aan toegevoegd zijn.

…blijkt uit cijfers dat er bij de consument een groeiende voorkeur is voor natuurlijke voedingsmiddelen en dranken

De betreffende industrie is het daar niet mee eens. Toch hebben enkele bedrijven om een eventuele rechtszaak te voorkomen hun etiket reeds aangepast.
Hoewel alle partijen het nog niet eens zijn over de precieze definitie van de term, blijkt uit cijfers dat er bij de consument een groeiende voorkeur is voor natuurlijke voedingsmiddelen en dranken.

Minder handen

Bijna 70 procent van de Amerikaanse landbouwsubsidie gaat momenteel naar de grootste telers, die samen slechts 10 procent uitmaken van de totale groep, terwijl er elk half uur een klein boerenbedrijf verdwijnt.

Nog zorgelijker is dat door deze politiek ook middelgrote boerenbedrijven niet meer kunnen concurreren met dit kleine aantal grote telers, en dus verdwijnen. Het resultaat is dat de voedselproductie in steeds minder handen terecht komt.

Mondiaal

Dit is niet slechts een Amerikaans verschijnsel, dit gebeurt al mondiaal. Deze macht kan misbruikt worden bijvoorbeeld via octrooien, afnameplicht en beïnvloeding van voedselprijzen. Deze ontwikkeling is al veel verder dan menigeen denkt.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.