Nieuws/ Amerikanen klonen mens uit huidcellen /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, genetica, medisch
op: 23 januari 2008

Amerikaanse wetenschappers zeggen menselijke embryo’s te hebben gekloond uit huidcellen van mannelijke donoren. Dat meldt De Volkskrant.

In één geval zou dit expliciet zijn aangetoond. Dat zou voor het eerst zijn bij het gebruik van gewone lichaamscellen voor deze techniek, ‘somatische celkerntransplantatie’.
De Amerikanen gebruikten dezelfde techniek waarmee de Zuid-Koreaanse stamcelfraudeur Hwang ten onrechte successen claimde. In één geval kon via dna-vingerafdruk-analyse worden bevestigd dat het een kloon betrof. Het celklompje had dus hetzelfde dna als de huidceldonor. Twee andere embryo’s waren waarschijnlijk ook klonen. De embryo’s moesten echter worden vernietigd om vast te stellen of het klonen waren.

De onderzoekers, van het bedrijf Stemagen in La Jolla, Californië, gebruikten voor hun onderzoek 29 gedoneerde overtollige ivf-eitjes. De eitjes werden van hun celkern ontdaan en ‘bevrucht’ met de celkernen (met daarin het dna) van huidcellen van twee mannelijke donoren. Daarna werden ze opgekweekt tot prille meercellige embryo’s.

Geen doorbraak

Critici noemen het onderzoek een stap voorwaarts, maar geen doorbraak. Een begeleidend commentaar in Stem Cells wijst erop dat de Amerikanen niet hebben aangetoond dat uit hun gekloonde embryo’s ook echt stamcellen kunnen worden gekweekt. De onderzoekers hebben laten weten dat nu wel te gaan proberen.

Reageren via Facebook

Reacties