Amerikanen kunnen zijderups een spinnenweb laten spinnen /reageer

Amerikanen kunnen zijderups een spinnenweb laten spinnen

Amerikaanse onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen zijderupsen spinnenzijde te laten maken. De rupsen zouden deze zijde op grote schaal kunnen gaan produceren. Dat schrijven de onderzoekers in de nieuwste editie van het tijdschrift PNAS.

Spinnenzijde biedt grote kansen als garen voor het hechten van wonden, maar ook voor het maken van stevige biomaterialen zoals pezen en kniebanden. Tot nu toe wordt hiervoor nog zijde afkomstig van zijderupsen gebruikt, maar spinnenzijde is sterker.

Het nadeel van spinnen is dat ze onderling haantjesgedrag vertonen en elkaar opeten. Een spinnenboerderij behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Genetische modificatie levert hiervoor de oplossing. Eerder maakten Amerikaanse onderzoekers al een geit die spinnenzijde produceerde, maar rupsen zijn een stuk gemakkelijker en goedkoper te kweken en houden.

De onderzoekers bouwden de genen bij de zijderupsen in waardoor ze zijde maakten dat bestond uit een mix van rupsen- en spinneneiwitten.

Dit zijde bleek even sterk als het spinnenzijde. De zijde afkomstig van een van de rupsen was zelfs sterker dan dat van spinnen. Dat zou volgens de onderzoekers kunnen komen door een combinatie van eiwitten afkomstig van de rups en de spin.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.