Amsterdam ontdekt het duurzame dak /2 reacties

Amsterdam ontdekt het duurzame dak

Na het Amsterdamse stadsdeel Centrum (88.000 inwoners) komt nu ook Oud-Zuid (ruim 83.000) met een subsidieregeling om groene daken in het stadsdeel te stimuleren. En ook andere stadsdelen in Amsterdam raken geleidelijk aan bekend met de duurzame dakbedekking die bestaat uit mossen, gras en andere planten.

De deelraad van stadsdeel Oud-Zuid nam begin deze maand een motie aan waarin voor subsidie op groene daken werd gepleit. De motie was ingediend door de PvdA-fractie in het stadsdeel en werd door de voltallige deelraad gesteund. “Dat is politiek heel bijzonder”, zegt PvdA-raadslid Laurent Chambon. “De deelraad telt 29 leden en er is altijd wel een kleine partij die tegen stemt.”

In dit geval dus niet. “Maar groene daken zijn ook zo simpel en zo leuk voor iedereen”, aldus Chambon. “Ik begrijp eigenlijk niet waarom ze in Nederland niet allang veel populairder zijn. Het klimaat is er hier bijzonder geschikt voor, met al die regen.”

Gewoon niet zo duur

De subsidieregeling gaat per 2009 in. Het dagelijks bestuur van het Amsterdamse stadsdeel trekt er voor dat jaar 15.000 euro voor uit. Dat lijkt misschien weinig, geeft Chambon toe. “Vergeleken met het totale budget van het stadsdeel is het niks.” Toch is er volgens hem geen sprake van symboolpolitiek. “Een groen dak is gewoon niet zo duur. Dat is nu juist het mooie. Het is een maatregel die heel goedkoop is en tegelijkertijd heel goed werkt, op allerlei gebieden.”