Amsterdamse startup You-Stand is genomineerd voor MKB Export Award /reageer

Amsterdamse startup You-Stand is genomineerd voor MKB Export Award
  • door: admin
    over: medisch, innovatieprijs
    op: 7 april 2017
  • De Amsterdamse startup You-Stand is genomineerd voor de MKB Export Award

  • You-Stand zet zich met betaalbare staande werkplekken in voor volksgezondheid

De Amsterdamse startup You-Stand is genomineerd voor de MKB Export Award, een prijs die in het leven is geroepen door MKB-Nederland, RVO en TNT. Het bedrijf ontwikkelde en verkoopt staande werkplekken tegen een schappelijke prijs, zodat staand werken voor nog meer mensen mogelijk is. Hiermee hoopt You-Stand de risico’s van zittend werken, steeds vaker ‘het nieuwe roken’ genoemd, te bestrijden.

Frank in het Veld, de bedenker van de You-Stand, was voorheen programmamaker voor de publieke omroep. Toen zijn vrouw last kreeg van een nekhernia, was hij verbaasd dat er geen betaalbare oplossingen waren om staand te kunnen werken. “Ik ben toen met een bevriende meubeldesigner om de tafel gaan zitten. Na veel zagen en knutselen, hebben we de You-Stand bedacht, die betaalbaar is en aan de ergonomische eisen voldoet. Hiermee loste ik niet alleen het probleem van mijn vrouw op, maar had ik meteen een duidelijk doel: meer mensen staand laten werken.”

Export van Amsterdamse werkplek
In het half jaar dat het bedrijf actief is, zijn er 500 bedrijven, instellingen en organisaties met de You-Stand gaan werken. Ook in het buitenland is er vraag naar de staande werkplekken. In het Veld heeft inmiddels You-Stand’s geleverd aan België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Engeland. Door samenwerkingen met scholen, probeert het You-Stand ook een volgende generatie staand te laten werken.

In het Veld: “We zijn erg verheugd met deze nominatie en de erkenning van de verschillende organisaties. Nederlanders werken gemiddeld 7,2 uur per week zittend en zijn daarmee koploper in Europa. Daarom is het grappig dat wij juist als Nederlands bedrijf staande werkplekken verkopen aan het buitenland. Laten we hopen dat Nederland minder zittend werkt, maar juist toonaangevend wordt in staand werken.”

Zittend werken is het nieuwe roken
De laatste jaren volgen onderzoeken over de effecten van zittend werken elkaar in rap tempo op. De meest schrikbarende gegevens uit deze onderzoeken zijn:
- Nederlanders werken gemiddeld 7,2 uur per week zittend;
- Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door;
- Jongeren (12 tot 20 jaar) scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag;
- Er zijn aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte, ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen;
- Het diabetesfonds berekende dat in 2025 zo’n 1,3 miljoen mensen diabetes zullen hebben. Daarvan heeft 90 procent diabetes type 2;
- Uit recent Engels onderzoek blijkt dat de effecten van veel en vaak langdurig zitten even slecht zijn als roken.

Over You-Stand
De maatschappij lijkt doordrongen van het belang van staand werken, maar de kosten voor te komen voor staande werkplekken lopen al snel in de duizenden euro’s. Om staand werken voor iedereen mogelijk te maken, bedacht ondernemer Frank in het Veld een goedkoper alternatief: de You-Stand. Dat is een makkelijk in elkaar te zetten houten standaard, die je op een bestaand bureau zet om vervolgens staand verder aan te kunnen werken. De standaard beschikt voldoet aan de ergonomische vereisten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over admin