Andermans site scrapen, wanneer mag dat? /5 reacties

Rechten

SaitalDat Gaspedaal-vonnis valt hier een beetje uit de toon. Autotrack had natuurlijk ook in haar gebruiksvoorwaarden het scrapen, spideren en anderszins overnemen verboden. Maar volgens de rechter mocht Autotrack niet in haar gebruiksvoorwaarden iets verbieden waar ze geen rechten op konden doen gelden. En Autotrack mocht met haar databankrecht het overnemen niet verbieden, dus dan ook niet via de gebruiksvoorwaarden.

Bottom line

Scrapen kan voor complexe juridische problemen zorgen. Relatief duidelijk is het geval waarin hele lappen tekst worden overgenomen. Dat valt meestal onder inbreuk op auteursrecht of onder het kopje “integraal overnemen van een databank”. Tenzij je kunt aantonen dat je niet hebt overgenomen maar dezelfde informatie op eigen houtje hebt verzameld.

Bij het herpubliceren van zoekresultaten of het bouwen van een eigen index voor pagina’s op andermans site, komt het neer op de vraag of de beheerder van de oorspronkelijke site “ongerechtvaardigde schade” lijdt. Wanneer je slechts kleine stukjes tekst laat zien en doorverwijst naar de oorspronkelijke pagina, zal dat niet snel het geval zijn. Wat natuurlijk niet uitsluit dat de eigenaar van de site daar anders over denkt en via een gerechtelijke procedure zijn gelijk probeert te halen.

Reageren via Facebook

Over Arnoud Engelfriet

Arnoud Engelfriet (1974) is ICT-jurist, octrooigemachtigde en informaticus. Na negen jaar bij de octrooiafdeling van Philips begint hij per 1 juli 2008 als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Op zijn website Iusmentis publiceert hij over softwarelicensering en internetrecht. Arnoud blogt ook over internetrecht. In 2009 hoopt hij zijn master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam af te ronden.