Nieuws/ Angstige mannen en vrouwen gaan sneller vreemd /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: psychologie, sociologie
op: 15 september 2008

Over het algemeen wordt gedacht dat mannen vaker en sneller vreemdgaan dan vrouwen, maar niets is minder waar: mannen en vrouwen gaan evenveel en om dezelfde redenen vreemd, vooral als er sprake is van bindingsangst, zo verklaart Geneviève Beaulieu-Pelletier (Université de Montréal) tegenover ScienceDaily.

Bindingsangst

Beaulieu-Pelletier verklaart dat uit onderzoek blijkt dat de kans dat iemand vreemdgaat tussen de veertig en 76 procent ligt. Zij was met name benieuwd naar de redenen waarom mensen zich in situaties begeven die niet alleen hun relatie, maar ook henzelf ernstig kunnen beschadigen.

Psychologen gaven namelijk al eerder aan dat het vooral personen met bindingsangst betreft die vreemdgaan: doordat zij zich niet prettig voelen bij bepaalde vormen van een relatie, hebben zij ook minder moeite om buitenechtelijke affaires te beleven indien zij een relatie hebben. Het bleef hier echter bij theorieën, een wetenschappelijke onderbouwing was niet aanwezig.

Vier onderzoeken

In het kader van haar promotie onderzocht de PhD-studente dan ook bij welk type ‘relatie’ eerder ontrouw op zou treden. Hiervoor verrichtte zij vier onderzoeken. Bij het eerste onderzoek, afgenomen onder 145 studenten met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar, dacht 68 procent van hen aan vreemdgaan en was 41 procent daadwerkelijk vreemdgegaan. Het tweede onderzoek betrof een groep van 270 volwassenen: hierbij dacht 43 procent van de proefpersonen aan vreemdgaan, terwijl 39 procent hun gedachten in de praktijk hadden gebracht.

Het onderzoek wijst volgens Beaulieu-Pelletier uit dat ontrouw een normale emotionele strategie is die gebruikt wordt door mensen met bindingsangst. “Het spel van ontrouw helpt hen om de angst voor een relatie te ontwijken, maar vergroot ondertussen ook de afstand tot de partner en geeft hen ook het gevoel van meer vrijheid.”

Deze conclusie kwam dan ook naar voren uit de twee vervolgonderzoeken die zij deed. Los van de seksuele genoegdoening, lieten de onderzoeksresultaten een sterk verband tussen ontrouw en mensen met bindingsangst zien. Hierbij stond de wil van de persoon om wat meer afstand van de relatie en partner te nemen voorop.

Reageren via Facebook