Anoniem testen op SOA's met labanalyse nu online mogelijk /reageer

Anoniem testen op SOA
  • door: Redactie Sync
    over: gezondheid
    op: 17 augustus 2015
  • Online ondernemer ontwikkelt online test met labanalyse om SOA's en bacteriele vaginose op te sporen.

  • Met de test wordt de huisarts buitenspel gezet

Openlab, dat het testen van gezondheid makkelijker en toegankelijker wil maken, heeft een nieuwe SOA-test ontwikkeld die anoniem testen op afstand mogelijk maakt en net zo betrouwbaar is als huisarts of GGD. Hiermee is Openlab de eerste in Nederland. De SOA-test en een test voor vaginale klachten is online verkrijgbaar op Openlab.nl en via resellers.

Met de tests van Openlab kan je jezelf onder meer laten testen op drie veelvoorkomende SOA’s: Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas en op bacteriële vaginose. De tests werken met zelfafname. Je bestelt de test online, neemt zelf urine of een swab af en je codeert het lichaamsmateriaal met je eigen unieke code. Vervolgens stuur je de retourbox terug naar Openlab waarna de analyse plaatsvindt. Hubert Mooren oprichter van Openlab: “Wij willen het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken zich te laten testen. Het mooie aan onze test is dat alles volledig anoniem is. We gebruiken codes in plaats van persoonsgegevens. Anonimiteit en privacy zijn onderdeel van ons product.”  

Laboratorium

Het bijzondere aan de tests van Openlab is de laboratoriumanalyse. De testen worden geanalyseerd in CCKL-geaccrediteerd laboratoria. Hiermee zijn de testen net zo betrouwbaar als een test bij de huisarts of de GGD. “Omdat de betrouwbaarheid van pure thuistests ver onder de maat ligt, is labanalyse noodzakelijk. Om zekerheid te krijgen, moesten mensen naar de huisarts of de GGD. Met onze test hoeft dat dus niet meer.” Het lab voert de analyse direct uit op het moment dat de samples binnenkomen. Dit betekent dat de resultaten vaak binnen 48 uur na binnenkomst in het laboratorium online op te vragen zijn met je eigen anonieme code.

Transparantie

Gebruikers van de testen van Openlab weten vooraf precies wat de prijzen zijn die ze betalen en op welke aandoeningen getest wordt: complete transparantie. Ook is vooraf duidelijk wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Een test bij Openlab kost tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van de analyses. “Via Openlab willen wij onze gebruikers de keuze geven om eventuele aandoeningen zelf op te sporen. De regie ligt bij de gebruiker; ‘patient empowerment’. Door onze tests laagdrempelig, betrouwbaar en 100% anoniem te maken, is er geen excuus meer om je niet te laten te testen. Neem je verantwoordelijkheid en test jezelf,” aldus Mooren. Naast de SOA-test biedt Openlab ook een zelftest voor het opsporen van bacteriële vaginose. In de toekomst moeten meer aandoeningen met Openlab kunnen worden opgespoord.

Zelfregie over gezondheid

Openlab is opgericht om het testen van de gezondheid makkelijker en toegankelijker te maken. De gebruiker heeft zelf de regie over zijn of haar gezondheid in handen. Openlab levert de middelen aan om vroegtijdig bepaalde aandoeningen op te sporen, waarop geanticipeerd kan worden. De analyses achter de tests worden altijd in een CCKL geaccrediteerd laboratorium uitgevoerd waardoor Openlab dezelfde betrouwbaarheid kan garanderen als de huisarts en de GGD. Met Openlab test je jezelf altijd helemaal anoniem. Bij Openlab weet men niet wie gebruiker is, en dit moet zo blijven.  

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.