Nieuws/ AOL stopt met Netscape Browser /reageer

door: Merien ten Houten
over: internet, marketing, software, concurrentie, businesstrends
op: 28 december 2007

AOL stopt op 1 februari 2008 met de ontwikkeling van en support voor de Netscape Browser. Netscape heeft een grote bijdrage geleverd aan de doorbraak van internet. De beursgang van Netscape in 1995 was de start van de internet bubble. De Netscape browser had toentertijd een marktaandeel van rond de 90%.

De door Microsoft ontketende browseroorlog maakte een eind aan die dominantie. Door gratis Internet Explorer weg te geven en te bundelen met Windows, wist Microsoft Netscape binnen een paar jaar van de troon te stoten. Microsoft is wel veroordeeld voor die manier van handelen. Uiteindelijk heeft Microsoft 750 miljoen dollar betaald aan Netscape.

Portal in plaats van browser

Maar dat kwam te laat. Netscape was al overgenomen door AOL en het marktaandeel van de browser was niet meer te redden. Ontwikkeling van de browser werd binnen contentbedrijf AOL steeds minder belangrijk. De focus ging liggen op content en pageviews om daarmee advertentieinkomsten binnen te halen. De portal Netscape.com werd hierdoor belangrijker dan de Netscape browser.

Netscape leeft echter toch nog voort in Mozilla en Firefox. De Mozilla foundation is door AOL opgericht om via die weg Netscape open source te maken. Hier zijn Mozilla, Firefox en andere browsers uit ontstaan. Netscape’s nazaat Firefox heeft tegenwoordig een behoorlijk marktaandeel, daarmee blijft Netscape toch nog een beetje voortbestaan.

Reageren via Facebook

Reacties