"Apple is als een religie" /11 reacties

"Apple is als een religie"

De manier waarop consumenten een blind vertrouwen hebben in Apple en topman Steve Jobs, grenst aan een vorm van religie. Dat stellen de wetenschappers Heidi Campbell en Antonio La Pastina van de A&M universiteit in Texas. Volgens hun is de bijnaam Jesus phone, die aan de iPhone gegeven is, niet toevallig. Jesus phone verklaart hoe mensen op een andere manier naar Apple producten kijken.

Het succes van de iPhone 4 is onverminderd, ondanks de forse kritiek op het toestel. Het antenne ontwerp van de iPhone 4 beperkt de ontvangst. De iPhone 4 heeft meer afgebroken gesprekken dan zijn voorganger. De verkoopcijfers van de iPhone 4 zijn echter prima.

Die tegenstrijdigheid - kritiek en beperkingen versus aanhoudend hoge verkoopcijfers - kan volgens twee professoren van de A&M universiteit uit Texas alleen maar worden verklaard doordat Apple wordt beleefd als religie.

De onderzoekers maken een directe vergelijking tussen het Christendom en Apple:

  • Apple benadrukt de garage als de bescheiden oorsprong van het technologiebedrijf
  • Apple baas Steve Jobs is de Messias die ontslagen was maar terugkwam om het bedrijf te redden
  • Apple heeft een aartsvijand, de Duivel, traditioneel was dit Microsoft maar tegenwoordig krijgt Google die rol

Ook de opstelling van Steve Jobs werkt mee in het religie gevoel. In de speech over de iPhone antenne problemen verklaarde Steve Jobs “We houden van onze gebruikers, we hebben 300 winkels voor ze gebouwd”. De winkels worden door de onderzoekers gezien als kathedralen voor de Apple fans.
Het onderzoek heeft veel kritiek gekregen. Zowel Apple fans als anderen vinden de vergelijking te ver gaan. De beschrijving van Apple als religie is wel leuk om bepaalde aspecten te verklaren, maar heeft volgens de critici geen serieuze basis.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.