'Aspirine voorkomt diabetes' /reageer

  • door: Desiree Hoving
    over: chemie, biologie, gezondheid
    op: 10 mei 2012
  • Aspirine blijkt in muizen hetzelfde effect te hebben als medicijnen tegen diabetes.

  • Salicylaat, het actieve ingrediënt in de pijnstiller, stimuleert de vetverbranding.

Aspirine blijkt in muizen hetzelfde effect te hebben als medicijnen tegen diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Canadese en Schotse wetenschappers, die over hun bevindingen schrijven in Science.

Het actieve ingrediënt in aspirine is salicylaat. De onderzoekers gaven salicylaat aan obese muizen en zagen dat bij hen de vetverbranding toenam en het vet in de lever verminderde.

Eiwit

Dit onverwachte effect is zo hoopgevend dat er nu onderzoek bij mensen wordt gedaan om te testen of salsalate (een vergelijkbare aspirine) diabetes type 2 kan helpen voorkomen.

De onderzoekers zochten naar een verklaring voor dit onverwachte effect van aspirine. Salicylaat blijkt een eiwit te activeren dat de stofwisseling in cellen regelt. Datzelfde eiwit, AMPK, wordt ook geactiveerd als iemand sport of het anti-diabetes medicijn Metformin inneemt.

In maart meldde het medische tijdschrift The Lancet dat het risico op veel vormen van kanker vermindert als mensen elke dag aspirine nemen. Ook voorkomt aspirine de verspreiding van tumoren.

Vraag

De vraag is was hoe dit anti-kanker effect optrad. Vermoedelijk heeft ook dit te maken met de toegenomen stofwisseling in cellen.

Salicylaat is een van de oudste geneesmiddelen in de wereld. Van het eerste gebruik wordt melding gemaakt in een Egyptische papyrusrol uit 1543 voor Christus. Aanvankelijk werd aspirine alleen gebruikt als pijnstiller. Inmiddels wordt het ook gegeven aan mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes en aan patiënten met vaatziekten.

Ook interessant:

Diabetespatiënten maken soms toch insuline aan
Na suiker nu ook matig zou voor diabetici<
Van eten als onze voorouders worden we gezonder

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl