Nieuws/ Audi, Volvo, Arnhem en Amsterdam gaan elektrisch /reageer

door: Marco van Kerkhoven
over: elektrotechniek, duurzaam, mobiliteit
op: 2 juni 2009

De markt voor elektrische auto´s lijkt aan een niet te stuiten opmars bezig. Nu nog een oplossing voor het duurzaam opwekken van elektriciteit en de mensheid gaat een schonere toekomst tegemoet. Een update.

Audi

Audi komt binnenkort met een elektrische variant van de Roadster R8. Dit najaar zal hij hoogstwaarschijnlijk op de internationale autobeurs van Frankfurt worden getoond. Audi gaat daarmee de concurrentie aan met de Tesla Roadster, de eerste ´snelle´ elektrische auto. In Frankfurt wordt nog de concept versie gepresenteerd, later zal de elektrische R8 in kleine serie worden gebouwd.

Amsterdam

Amsterdam presenteerde vorige week het eerste oplaadpunt voor elektrische auto´s. Uit een verslag van Parool.tv bleek dat dit niet zo soepel verliep.

Maar dat weerhield wethouder van milieu Marijke Vos er niet van die dag haar ambities kenbaar te maken. Met een groot aantal oplaadpunten en subsidies wil de stad in 2015 tienduizend elektrische auto’s op de weg hebben. Voor alle duidelijkheid: die moeten de ouderwetse brandstofmoter vervangen. De gemeente kocht alvast zes elektrische auto’s, en ook een omgebouwde Volkswagen die als elektrische college-auto zal dienstdoen.

Volvo

Dan is er Volvo. Dat Zweedse bedrijf wil vanaf 2012 op grote schaal plug-in hybrides gaan produceren. De Zweden streven er naar om marktleider te worden op het gebied van hybride oplaadtechniek. Om dat te bereiken gaat Volvo een samenwerking aan met het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. De auto die in 2012 op de markt komt heeft een elektromotor en een dieselmotor. Lithium ion-accu’s voeden de elektromotor en kunnen in vijf uur worden opgeladen. Deze zomer start een proef met drie Volvo’s V70 die voorzien zijn van een hybride aandrijving met oplaadmogelijkheid.
Mogelijk komt er een test in Nederland.

Arnhem

In Arnhem, ten slotte, presenteerde netwerkbedrijf Alliander vandaag een wedstrijd voor Arnhemse ontwerpers. Die worden uitgenodigd een openbaar oplaadpunt voor elektrisch vervoer te ontwerpen. Alliander gaat ervan uit dat over dertig jaar bijna iedere autobezitter een elektrische auto rijdt. ´Die moet je overal waar je hem neerzet kunnen opladen´, zei Peter van der Sluijs van Alliander tegen de krant De Gelderlander. ´Daarom moet er goed worden nagedacht over hoe een oplaadpunt eruit ziet.´

Bron: autoweek.nl, autokopen.nl, De Gelederlander, het Parool.

Reageren via Facebook

Reacties