Audio-app laat je locatiegebaseerd verhalen vertellen /reageer

Audio-app laat je locatiegebaseerd verhalen vertellen
  • door: Rob van Leeuwen
    over: internet, mobiel, software
    op: 10 februari 2012
  • De Nederlandse app Shoudio koppelt audio-opnames aan een bepaalde locatie.

  • Het begon als experiment, maar ontwikkelaar Roeland Landegent wil er nu een volwaardig bedrijf van maken.

Sinds drie maanden neemt Roeland Landegent geen freelance klussen meer aan. De komende tijd wil hij zich volledig richting op Shoudio, de audio-applicatie die hij twee jaar geleden ontwikkelde. Shoudio maakt audio-opnames location based: gebruikers van de app, die beschikbaar is voor iPhone en Android, kunnen zelf audio-bestanden opnemen en daarna achterlaten op de virtuele kaart. Daarnaast bouwt Landegent speciaal toegespitste projecten rond de toepassing.

Klussen bij Hyves

Zo creëerde hij bijvoorbeeld een interactieve audiokaart rond Awakenings: gedurende het festival verschenen audioreportages, opgenomen met de Shoudio-app, op de Google-map. Voor Management Team, het zakenmagazine dat wordt uitgegeven door dezelfde uitgever als SYNC, maakte hij een wereldkaart waarmee wereldmanagers zichzelf letterlijk op de kaart kunnen zetten. Via de toepassing kunnen ze een interview met zichzelf opnemen, dat daarna op de bewuste locatie wordt geplaatst.

Landegent begon zijn webcarrière bij het festival TodaysArt in Den Haag. Daar ontwikkelde hij als experiment een smartphone-applicatie rond audiobestanden: Shoudio was geboren. Niet onaardig voor iemand die zichzelf heeft leren programmeren. Hij was begonnen met websites, en dankzij zijn werk bij TodaysArt kreeg hij ook een klus bij Hyves. Het sociale netwerk wilde de API gaan openstellen voor externen en Landegent was daar als een van de eerste testers bij betrokken. “De eerste opdracht kwam van De Telegraaf. Zij wilden hun EK Poule sociaal maken. Dat ging heel makkelijk, via een widget werd het op je Hyves-profiel geplaatst. Het was zo’n groot succes dat meer grote merken iets soortgelijks wilden doen”, vertelt Landegent.

Verdienmodellen

Naast zijn freelance opdrachten startte Landegent geregeld eigen projecten, “voor de lol”. “Personal branding, dat deed ik toen al op een natuurlijke manier. De projecten die ik deed naast mijn freelance klussen hebben me naamsbekendheid gegeven.” Hij bouwde, nog voor de introductie van de iPhone, een mobiele webversie van Twitter, en begon in 2009 Playlistify, een toepassing rond Spotify-playlisten. Landegent: “Maar Shoudio is anders, want het is een eigen platform. Mijn andere projecten waren steeds rondom een externe project gebouwd, met Shoudio wil ik het complete proces zelf beheren.”

De wereldkaart die Shoudio voor Management Team maakte

Nu moet er langzaam maar zeker geld verdiend gaan worden. Landegent ziet de interviewkaart op dit moment nog als promotietool, binnenkort wil hij het, eventueel tegen betaling, als een geautomatiseerde dienst gaan aanbieden. “Op dit moment zijn de interviewkaarten maatwerk. Binnenkort kunnen gebruikers via een automatisch proces, zonder mijn tussenkomst, een eigen interviewtool maken.”

Audiogidsen

Landegent ziet ook mogelijkheden om gebruikers te laten betalen als ze boven een bepaalde limiet van gegenereerde audiodata uitkomen, daarnaast experimenteert hij met het ontwikkelen van white label-apps op basis van verschillende audio-bestanden. Landegent: “Dat zijn dan bijvoorbeeld audioguides, waarbij je een set audiobestanden koppelt aan de locatie waarop de gebruiker zich bevindt. Op dit moment test ik een app waarbij je iets hoort over locaties in Amsterdam, precies op het moment dat je daar rondloopt. Dit kunnen eenmalige applicaties zijn, waarvan ik dan een deel van de opbrengst krijg.”

Dit soort audio-sets kunnen speciaal voor deze toepassing ontwikkeld worden, maar Landegent denkt dat oude archieven ook nieuw leven kunnen krijgen dankzij Shoudio. “Ik ben bijvoorbeeld benaderd door iemand uit Engeland die de geschiedenis van een bepaald gebied wil vertellen aan de hand van audiobestanden. Die verhalen zijn al gedocumenteerd, het enige dat je nog hoeft te doen is een lijntje te tekenen over de kaart en je hebt een audio-gids. De bestanden waren er natuurlijk al, maar door ze location based te maken, krijgen ze meerwaarde.”

Ook interessant:

Check de wereldkaart op MT.nl
Repudo creeert schaarste op overvloedig internet
Zo ziet het mobieltje van de toekomst eruit

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob van Leeuwen