Australië, Californië en Hawaï gaan elektrisch /2 reacties

Australië, Californië en Hawaï gaan elektrisch

Na Australië gaan nu ook de Amerikaanse staten Californië en Hawaï meedoen aan het project Better Place, een poging om elektrisch vervoer op grote schaal in te voeren. Eerder waren het al Israël en Denemarken die het initiatief namen om het elektrisch vervoer te stimuleren. De deelnemers willen vanaf 2010 massaal overgaan op het gebruik van elektrische auto’s.

In Australië zullen eerst de dichtbevolkte gebieden rond Sydney en Melbourne van circa 200.000 tot 250.000 oplaadpunten worden voorzien. Men verwacht evenals in Californië in 2012 operationeel te kunnen zijn. De kosten worden geschat op 1 miljard Australische dollars 300 miljoen euro). De partner in dit project, Renault-Nissan, zal in 2010 starten met de verkoop van elektrische auto’s.

Prioriteit

Dat Better Place voet aan de grond kreeg in Australië is niet zo verwonderlijk. De huidige regering is groener dan de vorigen en het eerste wat de nieuwe minister-president van het land deed was het Kyoto-verdrag ondertekenen. Daarnaast kregen schone energie en de aanpak van de klimaatverandering een hoge prioriteit.

Maar in Californië blijven ze bepaald niet achter. Een gebied in Noord-Californië heeft zichzelf uitgeroepen tot de eerste regio die zal omschakelen naar CO2-vrij vervoer. Het doel van de actie is 250.000 oplaadpunten, 200 batterij-omwisselpunte en een service-center te bouwen. In 2012 moet alles draaien.