Autofabrikanten doorbreken impasse van elektrisch rijden
/3 reacties
-
door: Gerard Ringenaldus over: energie, mobiliteit, werktuigbouw op: 23 november 2011 Miljardeninvestering van Renault en Nissan.
Doel: 500.000 elektrische auto’s en honderden accu-omwisselstations voor 2014.
De race tussen de volledig elektrische auto (EV) en de brandstofcel/waterstof auto zal wellicht ooit nog “gereden” worden, vooralsnog lijkt er een plek voor beiden te zijn.
Autofabrikanten verwachten vanaf 2015 te beginnen met massaproductie van brandstofcel/waterstofauto’s. Elektrische auto’s zullen al eerder massaal van de band rollen. Die voorsprong dankt de EV aan het feit dat twee partijen elkaar onlangs hebben gevonden: een fabrikant van accu-omwisselstations en twee autofabrikanten.
Onder het motto ”Drive, Switch, Go!” (zie video) zijn door het bedrijf Better Place op meerdere plekken in de wereld Accu-omwisselstations (deels op proef) in gebruik genomen. Daar blijft het niet bij, want de bedoeling is dat er in rap tempo honderden omwisselstations bij zullen komen. Deze infrastructuur is hard nodig. Voor eind 2012 komt - als eerste - de massaproductie van elektrische auto’s van Renault op gang. In 2013 zal Nissan volgen.
Miljardeninvestering
Deze snelle ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door een investering van 4 miljard euro door Renault en Nissan gezamenlijk. Hiervoor kunnen 500.000 EV’s en de bijbehorende infrastructuur worden gebouwd. Met elf fabrieken in acht landen moeten deze half miljoen auto’s, type Renault Fluence ZE en de Nissan Rogues, voor eind 2013 worden geproduceerd.
De elektrische auto komt door deze ontwikkelingen definitief van de grond. Het bedrijf Better Place heeft na een testperiode in Japan, in 2010, ook contracten afgesloten in ondermeer Denemarken, Israël en Australië. Dit laatste land heeft bovendien een overeenkomst ter waarde van 60 miljoen dollar afgesloten voor het verkrijgen van uitsluitend hernieuwbare energie voor de EV’s, 100% schoon dus. Overeenkomsten in Hawaii en China (proefstation) staan ook op het programma. Het bedrijf van oprichter Shai Agassi heeft hiermee een belofte ingelost, die het enige jaren geleden deed.
En als we hem moeten geloven is dit pas het begin. Volgens Agassi zal de ontwikkeling van schoon vervoer binnen één decennium een zodanige groei beleven, dat het een leidende rol zal gaan nemen in de wereld. Dit betekent volgens hem het einde van het tijdperk van olie als brandstof voor vervoermiddelen.
Het omwisselen van accu’s zal, afhankelijk van het systeem, één tot enkele minuten in beslag nemen. De betaling geschiedt via een speciale betaalpas. Daarnaast wordt de bestuurder via een schermpje naar het dichtstbijzijnde omwisselstation geleid. Dit alles is vrijwel geheel geautomatiseerd.
Wat kost dat?
De verwachting is dat de eerste elektrische auto’s tussen de 25.000 en 30.000 dollar zullen gaan kosten. De kosten van het omwisselen van accu’s zullen per land verschillen. Het ligt voor de hand dat zowel de kosten van elektrische auto’s alsmede de kosten van het omwisselen van een accu lager worden naarmate er meer van deze auto’s worden verkocht. Hoewel er nu nog geen exacte omwisselingskosten bekend zijn, is het volgens de betrokkenen de bedoeling dat deze niet hoger zullen zijn dan een jaar lang benzine tanken.
Voorgaande betekent ook dat een einde is gekomen aan de impasse dat zonder een betaalbare en efficiënte wisseling van accu’s geen grote productie van elektrische auto’s op gang kan komen, en dat zonder deze massaproductie geen bijbehorende infrastructuur wordt ontwikkeld. Alleen de uitvinding van een “superaccu” waarvan de actieradius ongeveer gelijk is aan die van een benzine-auto, kan in de huidige keuze verandering brengen.
Reacties
- Gerard Ringenaldus: "De impasse is welliswaar doorbroken, maar vanaf 2..."
- Bas van Reeuwijk: "Nederland wenst een voorloper te zijn t.a.v. het el..."
- Alle Wijmenga: "In de laatste alinea is de afsluitende zin behoorlijk ..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook