Nieuws/ AutoRai presenteert 'open-source auto' /reageer

door: Ewald Smits
over: vormgeving, strategie, businesstrends, materiaal
op: 28 maart 2007

Op de AutoRAI in Amsterdam is dinsdag het concept van een nieuwe milieuvriendelijke auto gepresenteerd waaraan iedereen verder mag sleutelen. De initiatiefnemers noemen deze c,mm,n (spreek uit: common) de ‘eerste open-source auto ter wereld’.
De bouwtekeningen en blauwdrukken van de auto zullen vrij beschikbaar komen op de website www.autoindetoekomst.nl . Zo kunnen belangstellenden hem naar eigen inzicht aanpassen of verbeteren. Het systeem is vergelijkbaar met de online encyclopedie Wikipedia en de programmeertaal Linux.

Natuur en Milieu

De eerste drie levensgrote modellen op de RAI zijn ontworpen door dertien studenten van de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente. Het project is een idee van Natuur en Milieu, en wordt gesteund door dertig andere bedrijven en instellingen.
De auto wordt een hybride met een door waterstof gevoede brandstofcel. De uitstoot bestaat uit water. Lichte materialen en een aerodynamische vormgeving moeten het verbruik binnen de perken houden. Slimme communicatiemiddelen moeten gebruikers helpen de beste (en zuinigste) routes te kiezen.

Promovendi

Aan de universiteiten worden een aantal promovendi aangesteld om de ideeën verder te ontwikkelen. Volgens een woordvoerder van Natuur en Milieu is het echter vooral de bedoeling dat autobedrijven de handschoen opnemen. ‘Dan moet er over twee jaar een rijdend prototype kunnen zijn.’

Zie ook:
Wiki-denken leert bedrijfsleven pas echt innoveren
Wat en hoe inzake open innovatie

Reageren via Facebook

Reacties