Bacterie eet afval en poept petroleum /5 reacties

Bacterie eet afval en poept petroleum

Het klinkt te mooi om waar te zijn: afval- en energieprobleem met één bacterie opgelost. Toch wordt in Silicon Valley - waar ze ons ook al de IT-revolutie hebben geschonken - daar aan gewerkt.

Hernieuwbare petroleum

Greg Paul is een 33-jarige ex-software executive. Nu werkt hij bij LS9, een bedrijf op zoek naar een alternatief voor fossiele olie. “Ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen. Dit is eigenlijk gewoon landbouw, toch? Maar iedereen die ik spreek zegt dat dit het vakgebied is waar ze in willen”, zegt hij in The Times.

Greg Paul is bezig met bacteriën, genetisch gemanipuleerde bacteriën. Ze voeden zich met landbouwafval zoals stro, hooi en houtsnippers en ze poepen ruwe olie. In principe kunnen de uitwerpselen van de bacteriën zo in een dieseltank en kun je er op rijden. Zo ver is het nog niet, maar het duurt niet lang meer.

Van laboratorium naar tank

De hoge olieprijs heeft een stroom van bedrijfjes gecreëerd die werken aan alternatieven voor fossiele brandstoffen. Veel van die alternatieven behelzen een flinke aanpassing van de huidige infrastructuur en soms zelf van de hele economische basis van onze samenleving.